Κορωνοϊός -Βρετανία: 1 στις 3 επιχειρήσεις ετοιμάζει απολύσεις

NEWSROOM
Κορωνοϊός -Βρετανία: 1 στις 3 επιχειρήσεις ετοιμάζει απολύσεις
Φωτογραφία: AP Images

Μία στις τρεις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να καταργήσει θέσεις εργασίας στη διάρκεια του τρίτου φετινού τριμήνου, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, κάτι που δημιουργεί φόβους για ένα κύμα αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας ενώ αναμένεται σε μερικούς μήνες το τέλος του μηχανισμού μερικής ανεργίας.

Συνολικά 33% των 2.000 εργοδοτών που ερωτήθηκαν αναμένουν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζεται στη μελέτη αυτή του Chartered Institute of Personnel Development (CIPD) και του ομίλου εύρεσης προσωρινής εργασίας Adecco.

Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 22% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Μάιο.

Η οικονομική κρίση, που έχει προκληθεί από την πανδημία, φέρνει σχεδόν καθημερινά κακές ειδήσεις στη χώρα, όπου οι απολύσεις πολλαπλασιάζονται κυρίως στο εμπόριο και την εστίαση.

Ο μηχανισμός μερικής ανεργίας, ο οποίος δημιουργήθηκε τον Μάρτιο για να περιοριστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις, είναι πλέον λίγο λιγότερο γενναιόδωρος.

Από την 1η Αυγούστου, οι επιχειρήσεις συμβάλλουν σε ένα μέρος του κόστους. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση αναλάμβανε να καταβάλλει αυτή το 80% του μισθού, μέχρι τις 2.500 λίρες.

Πέραν αυτού, η απόσυρση του εν λόγω μηχανισμού στα τέλη Οκτωβρίου ανησυχεί τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ φάνηκε την περασμένη εβδομάδα να αποκλείει την επαναφορά του μηχανισμού, ο οποίος είναι άλλωστε πολύ δαπανηρός για τα δημόσια οικονομικά. Η εργατική αντιπολίτευση καλεί από την πλευρά της να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους οι πιο ευαίσθητοι τομείς.

Περισσότερες από 22.000 θέσεις απασχόλησης στην εστίαση έχουν καταργηθεί από την αρχή της χρονιάς, δηλαδή δύο φορές περισσότερες απ' ό,τι σε ολόκληρο το 2019, αποκαλύπτει σήμερα μελέτη του Centre for Retail Research, ενός γραφείου συμβούλων που είναι εξειδικευμένο στο εμπόριο.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, 1.467 εστιατόρια έχουν κλείσει, κατά 59,1% περισσότερα σε σχέση με το σύνολο του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ