Νέα αμερικανικά «πυρά» κατά της Κίνας -Αυστηρές κυρώσεις
Οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Huawei περιορίζουν περισσότερο από ποτέ την πρόσβαση του Κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού σε αμερικανική τεχνολογία. Πλέον δημιουργούνται ερωτήματα σε κυβερνήσεις, αλλά και παρόχους κινητής τηλεφωνίας, για το εάν η Huawei θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις για το 5G. Και φυσικά η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ινδία όπου φουντώνει η αντίδραση του κόσμου κατά της Κίνας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είπε τον περασμένο μήνα ότι «η τάση γυρνά ενάντια στην Huawei, καθώς οι πολίτες ανά τον κόσμο ξυπνούν και βλέπουν τον κίνδυνο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κράτους που παρακολουθεί».
Ειδικοί αναλυτής εκτιμούν ότι αυτά τα σχόλια του Πομπέο έγιναν «εκ του ασφαλούς» δεδομένου ότι χώρες όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Εσθονία έχουν επιτρέψει την πρόσβαση στα δίκτυα τους «μόνο σε αξιόπιστες εταιρείες» και από πέρυσι που έκαναν τους σχετικούς διαγωνισμούς είχαν αποκλείσει την Huawei. Αντιστοίχως, και κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία, είναι επίσης πιθανό να ανακοινώσουν αποκλεισμό της Huawei.
Η αλήθεια είναι ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανησυχούν πλέον ότι η Huawei δε θα μπορεί να παραδώσει την υποδομή για το 5G που έχει υποσχεθεί, λόγω του «τεράστιου πλήγματος που έχουν δεχτεί» οι λειτουργίες από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τις εξαγωγές τους.
Ο Κινεζικός κολοσσός έχει ξαναβρεθεί σε δύσκολη θέση. Πέρυσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν τεχνολογία και προϊόντα στην Huawei, αν πρώτα δε λάβουν έγκριση από τις αρχές. Η Huawei, από την πλευρά της, αύξησε τα αποθέματά της και βρήκε εναλλακτικούς παρόχους συνεχίζοντας να λειτουργεί παρά τα αμερικανικά εμπόδια. Οι πωλήσεις των έξυπνων κινητών της, όμως, δέχτηκαν πλήγμα, επειδή δεν μπορούσαν να βγάλουν νέα μοντέλα που θα έδιναν πρόσβαση στις εφαρμογές της Google.
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Μάιο είναι ακόμα πιο αυστηρές από της προηγούμενης χρονιάς. Και ισχύουν για όλες τις εταιρείες ανά τον κόσμο, που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία για να φτιάξουν ημιαγωγούς. Για παράδειγμα, ακόμα και η TSMC από την Ταϊβάν δεν μπορεί να εξάγει σετ με τσιπάκια υπολογιστών και άλλα σημαντικά εξαρτήματα στην Huawei. Χωρίς αυτά, η Huawei δεν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει σταθμούς 5G και άλλα αξεσουάρ.
Ειδικοί εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξει ο νόμος και αν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, τότε η Huawei δε θα μπορεί να πουλά εξοπλισμό για 5G στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Πάντως, από την πλευρά του, ο Κινεζικός κολοσσός αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του CNN λέγοντας μόνο ότι «διαθέτει την εμπιστοσύνη των πελατών».