Κύπρος: Χωρίς τεστ οι ταξιδιώτες από 18 χώρες -Μεταξύ τους και η Ελλάδα

NEWSROOM
Κύπρος: Χωρίς τεστ οι ταξιδιώτες από 18 χώρες -Μεταξύ τους και η Ελλάδα
ΑΡ

Αρχίζει σήμερα η δεύτερη φάση λειτουργίας των αεροδρομίων της Κύπρου και όλοι οι επιβάτες που θα φτάνουν από χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία Α, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ειδική ομάδα του υπουργείου Υγείας, δεν χρειάζεται να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό με αρνητική ένδειξη στον κορονοϊό, αλλά θα πρέπει να υπόκεινται στον αναγκαίο δειγματοληπτικό έλεγχο.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ανώτερη διευθύντρια επικοινωνίας της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη «παρά το γεγονός ότι ξεκινήσαμε με αρκετές προκλήσεις και ενδοιασμούς, εντούτοις τα πράγματα μέχρι τώρα με την επαναλειτουργία των αεροδρομίων της Κύπρου, κυλούν ομαλά. Το επιβατικό κοινό ακολουθεί κανονικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο αεροδρόμιο για τον κορονοϊό, δηλαδή θερμομέτρηση, μάσκες και τηρώντας φυσική απόσταση μεταξύ τους».

Πρόσθεσε πως «από τις 9 Ιουνίου, ημέρα επαναλειτουργίας του αεροδρομίου Λάρνακας, μέχρι και τις 15 του μήνα, διακινήθηκαν από και προς την Κύπρο περίπου επτά χιλιάδες επιβάτες, με 85 πτήσεις, μεταξύ των οποίων και 19 πτήσεις επαναπατρισμού που μετέφεραν 1.266 άτομα. Ωστόσο οι πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την περίοδο είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σύγκριση με αυτές που θα εκτελούνταν τη συγκεκριμένη εποχή στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου», είπε, και σημείωσε πως «τις προηγούμενες μέρες φτάνουν στην Κύπρο περίπου χίλιοι επιβάτες την ημέρα».

Σε σχετική ερώτηση η κ. Κουρούπη απάντησε πως από σήμερα αλλάζουν κάποια από τα κριτήρια «για τους εισερχόμενους επιβάτες, αφού όσοι φτάνουν στην Κύπρο από τις 18 χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία Α, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό, πάρα μόνο η συμπλήρωση πληροφοριακών στοιχείων καθώς και υπεύθυνων δηλώσεων. Ωστόσο, όπως έχει ανακοινωθεί και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος».

Εξήγησε ότι η αλλαγή αυτή «έδωσε την ευκαιρία σε αρκετές αεροπορικές εταιρείες να αρχίσουν τα πτητικά τους προγράμματα από τις 20 Ιουνίου και μετά».

Όσον αφορά τους Κύπριους που θέλουν να ταξιδέψουν προς το εξωτερικό, η Μαρία Κουρούπη είπε πως «πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη δημιουργία πλατφόρμας, την Re-openEU, στη οποία μπορεί κάποιος να βρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για τη χώρα την οποία επιθυμεί να επισκεφθεί. Την ίδια ώρα όσοι θα ταξιδέψουν από και προς την Κύπρο, μπορούν να πάρουν τις απαραίτητες πληροφορίες είτε από τις αεροπορικές εταιρείες είτε από τους τουριστικούς πράκτορες».

Στο μεταξύ, μετά το άνοιγμα των συνόρων της χώρας από τις 9 Ιουνίου 2020, επαναξιολογήθηκε η επιδημιολογική εικόνα των διαφόρων χωρών ως προς τη νόσο COVID-19 και επιπλέον προστέθηκαν νέες χώρες στις κατηγορίες Α και Β, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αξιολόγηση στηρίζεται πάντοτε στους επιδημιολογικούς δείκτες των χωρών, όπως: στον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής R(t) για SARS-CoV-2, τον αριθμό των νέων διαγνώσεων, τον αριθμό εργαστηριακών ελέγχων, το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100,000 κατοίκους, τον εκτιμώμενο επιπολασμό και την επίπτωση και την ταξινόμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως αυτοί οι δείκτες παρουσιάζονται σε έγκυρες βάσεις δεδομένων.

Σημειώνεται ότι η πιο κάτω κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται. Για τον σκοπό αυτό, θα ανακοινώνονται νέα στοιχεία και θα επικαιροποιείται ο κατάλογος των χωρών, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Βάσει των πιο πάνω, αναφέρει η ανακοίνωση, η αξιολόγηση που διενεργήθηκε ταξινόμησε τις χώρες ως ακολούθως:

Κατηγορία Α – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση

Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μικρότερο του 1 ή/και μικρό αριθμό νέων διαγνώσεων (<1/100,000 κατοίκους την ημέρα) ή/και μικρή ή πολύ μικρή θνησιμότητα COVID-19 (<5-10/100,000 κατοίκους) ή/και ταξινόμηση σποραδικών περιπτώσεων (sporadic cases) ή συστοιβάδων περιπτώσεων (cluster of cases) κατά τον ΠΟΥ ή/και τουλάχιστον ικανοποιητικό εργαστηριακό έλεγχο (>3000 tests/100,000 κατοίκους): Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Κορέα.

Κατηγορία Β – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α

Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μεγαλύτερο του 1 ή/και αριθμό νέων διαγνώσεων >1/100,000 κατοίκους την ημέρα ή/και αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 (>10/100,000 κατοίκους) ή/και περιορισμένο εργαστηριακό έλεγχο (<2000 tests/100,000 κατοίκους) ή έλλειψη ταξινόμησης κατά τον ΠΟΥ: Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λίβανος, Ιορδανία, Ολλανδία, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι από σήμερα για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες Κατηγορίας Α, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου. Οι επιβάτες που θα προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας Β απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο από αναγνωρισμένο εργαστήριο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητικό PCR για COVID-19.

Τα πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, όπου τεκμηριωμένα και κατόπιν ανακοίνωσης από το υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι αρχές της χώρας (Κατηγορία Β) που διαμένουν, δεν παρέχουν υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων, εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο καταβάλλοντας οι ίδιοι το κόστος της εργαστηριακής εξέτασης που ανέρχεται στην τιμή των 60 ευρώ, προστίθεται.

Εξάλλου, από σήμερα όλοι οι επιβάτες που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεούνται, για σκοπούς επιβίβασης, να προσκομίσουν την Κυπριακή Κάρτα Πτήσης (CyprusFlightPass), αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Σημειώνει ότι για την απόκτηση της Κυπριακής Κάρτας Πτήσης (CyprusFlightPass) οι επιβάτες πρέπει εκ των προτέρων να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα έγγραφα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.cyprusflightpass.gov.cy.

ΣΧΕΤΙΚΑ