Το Brexit θα κάνει τους Βρετανούς φτωχότερους
Το Brexit - είτε γίνει με συμφωνία είτε χωρίς - θα κάνει τους Βρετανούς φτωχότερους, σε σχέση με το αν η χώρα έμενε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το επίσημο αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έρευνας που διεξήγαγε το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας και παρουσιάστηκε σήμερα στη Βουλή σε μία τεταμένη συζήτηση, με βολές μεταξύ της Τερέζα Μέι και του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Τα στοιχεία, λοιπόν, του υπουργείου, που έχει στη διάθεσή του το BBC αποκαλύπτουν ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Βρετανίας θα είναι μειωμένο κατά 3,9% μετά από 15 χρονιά σε σχέση με το αν η Βρετανία παρέμενε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που ακολουθηθεί το σχέδιο της Τερέζα Μέι και η χώρα βγει από την ΕΕ με τη συγκεκριμένη συμφωνία. Η έξοδος χωρίς συμφωνία θα κατακρεουργήσει το Βρετανικό ΑΕΠ κατά 9,3% το ίδιο διάστημα.
Στο Κοινοβούλιο, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι η συμφωνία δεν αφορά μόνο στην οικονομία της χώρας, αλλά θα έχει και «πολιτικά οφέλη».
Στις εκτιμήσεις του Βρετανικού υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχουν ποσά, ωστόσο ανεξάρτητοι ειδικοί εκτιμούν ότι η απώλεια του 3,9% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 60 έως 100 δισεκατομμύρια στερλίνες το χρόνο έως το 2030, ενώ σε περίπτωση μη-συμφωνίας, οι απώλειες ανέρχονται σε τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια στερλίνες το χρόνο.
Σε περίπτωση που περάσει η συμφωνία της Τερέζα Μέι, τότε η Βρετανία θα έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες με σειρά χωρών καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, που ξεκινά στις 29 Μαρτίου του 2019 και θα ολοκληρωθεί μετά από 21 μήνες, ενώ δεν αποκλείεται και να δοθεί παράταση.
Βέβαια, το ερώτημα είναι αν θα περάσει από τη Βουλή η πρόταση της Μέι, κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει αδύνατο, δεδομένου ότι το Ιρλανδικό Κόμμα, DUP, καθώς και 81 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν.