Το μπερδεμένο διάγγελμα του Τζόνσον δίχασε τη Βρετανία

NEWSROOM
Το μπερδεμένο διάγγελμα του Τζόνσον δίχασε τη Βρετανία
Το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον / AP Images

Η χθεσινή προσπάθειά του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να σχεδιάσει την έξοδο από το lockdown του κορωνοϊού προκάλεσε σύγχυση, επικρίσεις ακόμα και σατιρικά σχόλια σε όλη τη χώρα.

Ως εκ τούτου, κρίθηκε αναγκαίο να ανακοινώσει σήμερα λεπτομέρειες για το πώς θα ξεκινήσει να επαναλειτουργεί η οικονομία.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς το έθνος, ο Τζόνσον δήλωσε ότι το lockdown δεν θα αρθεί ακόμα, αλλά ενθάρρυνε κάποιους πολίτες να επιστρέψουν στην εργασία τους, αν και οι ηγέτες της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσαν ότι εμμένουν στο μήνυμα για «παραμονή στο σπίτι».

«Απλά δεν είναι τώρα η ώρα για να τερματιστεί το lockdown», δήλωσε ο Τζόνσον χθες, Κυριακή, το βράδυ. «Όποιοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στις κατασκευές ή τη μεταποίηση, τους ενθαρρύνουμε να πάνε στη δουλειά τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε σήμερα ότι στις 16.00 ώρα Ελλάδας, η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα 50 σελίδες με λεπτομερείς οδηγίες. Η χθεσινή απόπειρα του Τζόνσον να παρουσιάσει αυτό που η κυβέρνηση χαρακτήρισε «οδικό χάρτη» εξόδου από το lockdown προκάλεσε διαφωνίες μεταξύ των τεσσάρων περιοχών της χώρας, αλλά και επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν ότι ο πρωθυπουργός μπέρδεψε τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον Ράαμπ η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής πώλησης δεν θα ανοίξουν έως τον Ιούνιο, το νωρίτερο, ενώ οι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους δεν θα επιστρέψουν στις δουλειές τους το νωρίτερο πριν από τον Ιούλιο.

Η βρετανική easyJet κάλεσε την κυβέρνηση να διατηρήσει τα μέτρα καραντίνας για μικρό διάστημα, ενώ το αεροδρόμιο του Χίθροου ζήτησε ένα σχέδιο για άνοιγμα και πάλι των συνόρων, καθώς νέοι ταξιδιωτικοί κανόνες προκάλεσαν τριγμούς σε έναν κλάδο που έχει ήδη γονατίσει λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Τζόνσον, θα χρειαστεί σύντομα να τίθενται σε καραντίνα όσοι έρχονται στη χώρα αεροπορικώς προκειμένου να αποτραπεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι, όπως έχουν ενημερωθεί οι αεροπορικές εταιρίες, θα προβλέπουν περίοδο καραντίνας 14 ημερών για τους περισσότερους ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό, είναι πιθανόν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τα ταξίδια.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει νέα απειλή για τις αεροπορικές εταιρίες και τα αεροδρόμια, που ήδη βρίσκονται σε απόγνωση και προσβλέπουν σε ανάκαμψη των ταξιδιών.

Το Χίθροου, που υπό κανονικές συνθήκες είναι το ευρωπαϊκό αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, είπε ότι χρειάζονται κοινά διεθνή πρότυπα προκειμένου οι επιβάτες να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ χωρών χαμηλού κινδύνου και να μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα.

Η EasyJet είπε ότι οι όποιοι περιορισμοί καραντίνας θα πρέπει να έχουν μικρή διάρκεια και να επανεξετάζονται σε τακτική βάση.

«Οι απαιτήσεις της καραντίνας θα πρέπει να είναι σε ισχύ για σύντομο μόνο διάστημα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σε lockdown», ανέφερε εκπρόσωπος της easyJet σε δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ