Κόβουν την ανάσα οι προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη σε ύφεση και θα παραμείνουν σε αυτή τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα της οικονομικής σελίδας του CNN μεταξύ 45 αναλυτών.
Οι ειδικοί προβλέψουν μία απότομη και πολύ βαθιά ύφεση για το πρώτο εξάμηνο του 2020,καθώς η πανδημία του κορωνοϊού «έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα» στην οικονομική δραστηριότητα.
Η Εθνική Ένωση Επιχειρηματικότητας και Οικονομικών προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,4% για το πρώτο τρίμηνο και υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 26,5% - ποσοστό πρωτοφανές για καιρό ειρήνης – κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Ισχυρό πλήγμα αναμένεται να δεχτεί και η αγορά εργασίας, καθώς ο κορωνοϊός οδηγεί σε κλείσιμο – προσωρινό ή μη – πολλές επιχειρήσεις. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η ανεργία στις ΗΠΑ αναμένεται να αγγίζει ακόμα και το εντυπωσιακό 12% στα μέσα της χρονιάς, ενώ αναμένεται να χαθούν 4,58 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Η τεράστια απώλεια θέσεων εργασίας θα πλήξει επίσης τις καταναλωτικές δαπάνες, που αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70% της ανάπτυξης.
Παρά την βαθιά ύφεση, οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι ότι η οικονομία θα ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο καταγράφοντας ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 6% προς το τέλος του έτους. Προς την κατεύθυνση αυτή συγκλίνει και η βεβαιότητά τους ότι θα υπάρξουν επιθετικά μέτρα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής για να στηρίξουν την οικονομία.
Ήδη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε επιπλέον πακέτο 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δοθεί υπό τη μορφή δανείων σε μικρές επιχειρήσεις και καταναλωτές. Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων προγραμμάτων δανεισμού της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και στη μείωση των επιτοκίων σχεδόν στο μηδέν για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.
Άλλο ένα σημείο, όμως, που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για ακόμα μια φορά στις ΗΠΑ είναι τα στεγαστικά δάνεια. Η κυβέρνηση έδωσε εξάμηνη παράταση της πληρωμής των δόσεων σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξ αιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.
Η πολιτική αυτή θα παραταθεί για ακόμα ένα εξάμηνο για όσους έχουν ανάγκη. Αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, είναι πιθανό να οδηγήσει σε κατάρρευση τους δανειστές και να παρασύρει όχι μόνο τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.