Στάσιμοι οι μισθοί ακόμα και στις πλούσιες χώρες

Φωτο: Shutterstock

Σε ποιο σημείο της υδρογείου σφαίρας θα σταματούσε σήμερα ο δείκτης -στο γύρισμα της σφαίρας- για να εντοπίσει τη χώρα με τους καλύτερους μισθούς στον κόσμο;

Η επιλογή δεν δείχνει να είναι τόσο εύκολη καθώς όπως όλα δείχνουν οι εργασιακοί παράδεισοι τείνουν να εξαφανιστούν. Σύμφωνα με την Έκθεση Global Wage Report της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι μισθοί έχουν μείνει σχεδόν στάσιμοι ακόμα και στις πλούσιες χώρες. Ο ρυθμός αύξησης είναι ο χαμηλότερος από την παγκόσμια κρίση του 2008. Συγκεκριμένα οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,8% το 2017 έναντι 2,4% το 2016. Βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, τις δυο τελευταίες δεκαετίες οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά μόλις 9% στις ανεπτυγμένες χώρες της G20, ενώ οι μέσοι μισθοί έχουν τριπλασιαστεί στις αναπτυσσόμενες χώρες των G20. Όπως επεσήμανε και ο γενικός διευθυντής της ILO, Γκι Ριντέρ «αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ότι η βραδεία ανάπτυξη των μισθών έχει μετατραπεί σε εμπόδιο για την επίτευξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης». Ενδεικτικά στη Γαλλία η αύξηση ήταν μόλις 0,1 ενώ στη Γερμανία 0,9. Στην Ιταλία και στην Ισπανία το πρόσημο ήταν αρνητικό καθώς σημειώθηκε μείωση, -1,2 και -1,8 αντιστοίχως.

Αξιοσημείωτο είναι πως μόλις πριν από δυο μήνες η JP Morgan είχε παρουσιάσει μια έκθεση σύμφωνα με την οποία οι μισθοί αυξάνονται με τους υψηλότερους ρυθμούς της δεκαετίας στις εύρωστες οικονομίες του κόσμου. Βάσει των στοιχείων της επενδυτικής τράπεζας οι μισθοί στις προηγμένες οικονομίες κατέγραψαν άνοδο 2/5 το β τρίμηνο μετά τη συρρίκνωση των ποσοστών ανεργίας σε ΗΠΑ και ευρωζώνη. Κατ’ επέκταση οι εταιρείες αναγκάστηκαν να προσφέρουν μεγαλύτερους μισθούς για να κρατήσουν τους ικανότερους εργαζομένους τους. Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν τον Σεπτέμβριο.

Τέλη Νοέμβρη η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς «η μείωση των ποσοστών ανεργίας και η επιστροφή της ανάπτυξης δεν είχε τον πολυαναμενόμενο αντίκτυπο στους μισθούς». Τα αποτελέσματα της αναφοράς της ILO βασίστηκαν στα δεδομένα 136 χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ