Goldman Sachs: Ο λαϊκισμός απειλεί την Ευρώπη
Τους κινδύνους για την Ευρώπη από την άνοδο του λαϊκισμού τονίζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, με τίτλο «European Views: Macro Outlook 2019 – 2022: The Euroarea in a nutshell». Η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι τρία είναι τα βασικά σημεία που θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν όσον αφορά στην ευρωπαϊκή οικονομία: την πορεία του πληθωρισμού, την οικονομική ανάπτυξη και τις πολιτικές εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, για τον πληθωρισμό, η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα συνεχίσει να είναι αναιμικός, ωστόσο θα κινείται κοντά στο 2%, που επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο δομικός πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί το 2019 στο 1%, το 2020 στο 1,2% και το 2021 στο 1,4%. Κατά τη διάρκεια του 2018, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινήθηκε στην περιοχή του 1%, ωστόσο σημείωσε σημαντική αύξηση τον περασμένο Οκτώβριο στο 2,2%, λόγω της ανόδου των τιμών καυσίμων.
Η GoldmanSachs εκτιμά ότι με αυτά τα δεδομένα η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και θα σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον επόμενο μήνα, με την προϋπόθεση όμως ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να κινείται ικανοποιητικά επίπεδα.
Όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, η Goldman Sachs εκτιμά στην έκθεσή της, ότι η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 1,6% το 2019 και το 2020 και θα επιβραδυνθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2020. Η άνοδος του ΑΕΠ -ακόμη και αν δεν είναι σημαντική- στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην εσωτερική ζήτηση, η οποία έχει ενισχυθεί, χάρη στην επανεκκίνηση του πιστωτικού συστήματος, στη βελτίωση της αγοράς εργασίας και των συνθηκών που επικρατούν, καθώς και στη δημοσιονομική χαλάρωση.
Αυτό, όμως, που επισημαίνει η Goldman Sachs ως σημαντικό κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι η ενδυνάμωση των λαϊκιστών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, κάτι που θα καταστεί σαφές και στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019. Η άνοδος του λαϊκισμού επιδεινώνει την κατάσταση στο εσωτερικό της ευρωζώνης, καθώς είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση για να προωθηθούν διάφορες πολιτικές που θα ενίσχυαν την οικονομία της περιοχής.
Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ενδέχεται να ενισχύσουν το αίσθημα του αντι-ευρωπαϊσμού σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας δυσκολότερο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.