Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σχέδιο «Sure» κατά των απολύσεων
Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αντιμετώπιση της ανεργίας με το όνομα «Sure», γνωστοποίησε με δήλωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Στόχος του σχεδίου είναι να αποθαρρυνθούν επιχειρήσεις να απολύουν εργαζόμενούς τους, κυρίως στις χειρότερα πληττόμενες από τον κορωνοϊο περιοχές σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
«Το να δοθεί αρωγή προκειμένου οι άνθρωποι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους είναι κομβικό για την επανεκκίνηση της οικονομικής μηχανής της Ευρώπης χωρίς καθυστέρηση», τόνισε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες του σχεδίου, οι οποίες και θα ανακοινωθούν αργότερα εντός της εβδομάδας, ωστόσο αποκάλυψε ότι ως βάση του προγράμματος ελήφθησαν τα αντίστοιχα εθνικά προγράμματα μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να μοιάζει αρκετά με το μέτρο που έχει λάβει η Γερμανία και επιτρέπει σε επιχειρήσεις να μειώνουν τις ώρες εργασίας των εργαζομένων ή και να σταματούν πλήρως την παραγωγή, ενώ συνεχίζουν να πληρώνουν το προσωπικό με τη χρήση κρατικών πόρων.
Εν τω μεταξύ, η ανεργία στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί πολύ τον Μάρτιο.
Έναν μήνα πριν από την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού στο μεγαλύτερο μέρος των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης λόγω της πανδημίας της Covid-19, η ανεργία μειώθηκε τον Φεβρουάριο στο 7,3%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2008, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Τα στοιχεία είναι καλύτερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα της εταιρίας Factset, που προέβλεπαν ότι η ανεργία θα παρέμενε σταθερή στο 7,4%, όπως τον Ιανουάριο.
Είναι πιθανόν ότι αυτό το επίπεδο θα παραμείνει το πιο χαμηλό για μεγάλο διάστημα, σχολίασε ο Μπερτ Κόλιν, αναλυτής της ING. «Ο αντίκτυπος στην ανεργία από τα μέτρα περιορισμού στην ευρωζώνη πιθανόν να είναι σοβαρός» είπε. «Μια αύξηση της ανεργίας είναι αναπόφευκτη. Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν οι κυβερνήσεις θα καταφέρουν να περιορίσουν την άνοδο», πρόσθεσε.
Μεταξύ των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης, τα χαμηλότερα ποσοστά της ανεργίας καταγράφονται στην Ολλανδία (2,9%) και στη Γερμανία (3,2%), ενώ τα υψηλότερα στην Ελλάδα (16,3% τον Δεκέμβριο του 2019) και στην Ισπανία (13,6%).
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Φεβρουάριο, σταθερό σε σχέση με τον Ιανουάριο.