Κορωνοϊός: Οι 7 «νόμοι» της ιταλικής καραντίνας

NEWSROOM
κορωνοϊός ιταλία
Εικόνα από την καραντίνα στην Ιταλία σε ισχύ / Φωτογραφία: AP Images

Σε μια νέα πραγματικότητα «ξύπνησαν» την Τρίτη οι Ιταλοί, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε καραντίνα (lockdown) ολόκληρη τη χώρα, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας στην Ιταλία είχαν καταγραφεί 463 θάνατοι λόγω κορωνοϊού, ενώ τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τις 9.100. Με τα τελευταία δεδομένα, η Ιταλία ξεπέρασε τη Νότια Κορέα σε ό,τι αφορά τα πλήγματα που δέχεται από τον κορωνοϊό και ανήλθε στη δεύτερη θέση, μετά την Κίνα.

Στην πρώτη φάση η Ιταλία έθεσε σε αποκλεισμό τη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας και 14 επαρχίες. Ομως το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι το lockdown αφορά πλέον όλη τη χώρα. «Δεν θα υπάρχει μόνο μία κόκκινη ζώνη. Θα υπάρχει η Ιταλία» είπε στο δραματικό του διάγγελμα.

Τι όμως σημαίνει για τους Ιταλούς το lockdown;

Οι Ιταλοί πολίτες και επιχειρηματίες και εν γένει οι κάτοικοι της χώρας καλούνται να ακολουθήσουν πιστά επτά βασικές οδηγίες.

Οι 7 κανόνες του lockdown είναι οι εξής:

Ο πρωθυπουργός Κόντε περιέγραψε την καραντίνα με τις εξής λέξεις: «Μένω στο σπίτι». Ηδη, με απόφαση της κυβέρνησης, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους πολλοί δημόσιοι χώροι και έχουν απαγορευτεί δραστηριότητες. Οι αγώνες των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων έχουν παυθεί (τουλάχιστον μέχρι τις 3 Απριλίου), ενώ έχουν «παγώσει» οι εγγραφές σε γυμναστήρια και οι εκδόσεις προπληρωμένων εισιτηρίων για σινεμά, θέατρα, συναυλίες κ.λπ. Ταυτόχρονα, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, πισίνες, σπα, θέρετρα για σκι έχουν σταματήσει να λειτουργούν υπό τον φόβο περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού.

Τα παραπάνω καταστήματα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 6 το απόγευμα, μόνο αν τηρούν τον κανόνα του ενός μέτρου. Δηλαδή, πρέπει να εγγυώνται ότι οι πελάτες (ή τα τραπέζια τους, σε περίπτωση ρεστοράν ή καφέ) θα έχουν απόσταση ενός μέτρου μεταξύ τους. Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ κ.λπ) θα είναι ανοικτά κανονικά, ωστόσο τα mall έχουν λάβει οδηγίες να κλείνουν τα Σαββατοκύριακα.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες και τα αεροδρόμια της Ιταλίας εξακολουθούν να λειτουργούν. Παρά ταύτα, σύμφωνα με το BBC, επιτρέπονται μόνο οι «άκρως αναγκαίες» μετακινήσεις και ταξίδια. Οσοι θέλουν να ταξιδέψουν χρειάζεται να επιδείξουν δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι γίνεται για επαγγελματικό ή για σημαντικό οικογενειακό λόγο. Σύμφωνα με το SkyNews, οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν τραίνο θα πρέπει να συμπληρώνουν ειδικά ερωτηματολόγια της αστυνομίας, η οποία, ταυτόχρονα, πραγματοποιεί ελέγχους και στο οδικό δίκτυο.

Ενας από τους πιο «σκληρούς» κανόνες της ιταλικής καραντίνας αφορά την προσέλευση στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, οι συνοδοί ασθενών δεν θα μπορούν να αναμένουν τους δικούς τους στους χώρους αναμονής των νοσοκομείων. Θα χρειάζονται ειδική άδεια για να συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το SkyNews.

Οι κανονισμοί του ιταλικού lockdown προβλέπουν επίσης ότι παύουν οι άδειες για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και εν γένει τα στελέχη των νοσοκομείων. Το ίδιο μέτρο είχε ληφθεί και στην κινεζική Ουχάν, με σκοπό να ριχτεί όλο το νοσοκομειακό προσωπικό στη «μάχη» με τον κορωνοϊό.

Η πολιτική καραντίνας επηρεάζει και τις ιταλικές φυλακές. Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, σε πολλές περιπτώσεις απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια στις φυλακές ή -στην καλύτερη- περιορίστηκαν σε αριθμό. Αυτός ήταν και ο λόγος που ξέσπασαν αιματηρά επεισόδια σε φυλακές της Μόντενα, της Πάβια, της Ρώμης και της Φότζια. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, αρκετοί ήταν οι κρατούμενοι που επιχείρησαν να αποδράσουν για να δουν τους δικούς τους, καλώντας την κυβέρνηση να τους σώσει από τον κορωνοϊό και την εγκατάλειψη.

Σύμφωνα με το Reuters, ένα θετικό μέτρο που φέρνει η καραντίνα στην Ιταλία είναι το «πάγωμα» των απαιτήσεων για δάνεια και υποθήκες. Το μέτρο αυτό ελήφθη σε συμφωνία με τις ιταλικές τράπεζες. Η Ομοσπονδία Ιταλικών Τραπεζών υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί «χώρος» στους δανειολήπτες, στα νοικοκυριά και και τις επιχειρήσεις που βάλλονται από τον κορωνοϊό και την καραντίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ