Γιατί να θέλει ο Πούτιν νίκη του Τραμπ
Το θέμα της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές είναι γνωστό. Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας προειδοποιούν για ενδεχόμενη νέα προσπάθεια του Κρεμλίνου να παρέμβει στις εκλογές του επόμενου Νοεμβρίου υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, το Russiagate 2 ίσως να μην είναι μία πραγματική συνέχεια των εκλογών του 2016, όταν η Μόσχα επιχείρησε να βοηθήσει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, κυρίως με μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα.
Σίγουρα θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί για ποιο λόγο ο Βλαντιμίρ Πούτιν να παρέμβει ξανά στις αμερικανικές εκλογές, δεδομένου ότι η εξωτερική πολιτική του Τραμπ δεν μπορεί να θεωρηθεί σε όλες τις περιπτώσεις μία νίκη της Ρωσίας.
Για παράδειγμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε αντίπαλα στρατόπεδα με τη Μόσχα σε μία σειρά διεθνών θεμάτων, όπως ο πόλεμος στη Συρία, αλλά και η πολιτική αναταραχή στη Βενεζουέλα. Ενώ ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα του και από τη Διεθνή Συμφωνία για τα Πυρηνικά, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Κρεμλίνου.
Η Ρωσία επίσης πληρώνει το τίμημα της διαμάχης με την Ουάσιγκτον με επιθετικές κυρώσεις, λόγω της εμπλοκής της στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Επίσης, οι ΗΠΑ απέλασαν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες στον απόηχο της δηλητηρίασης Ρώσου διπλωμάτη στη Μεγάλη Βρετανία.
Ωστόσο, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, τονίζουν ειδικοί αναλυτές, είναι το γεγονός ότι η Ρωσία βρισκόταν το 2016 αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο όχι ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η Χίλαρι Κλίντον, κάτι που προκαλούσε τεράστιες ανησυχίες στο Κρεμλίνο. Και παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, το βέβαιο είναι ότι ο Πλανητάρχης εκτιμά απεριόριστα το Ρώσο ομόλογό του.
Αντιθέτως, η έχθρα ανάμεσα στον Πούτιν και τη Χίλαρι Κλίντον είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλές φορές το διεθνή Τύπο. Το 2011, ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε κατηγορήσει ανοιχτά την τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του στον απόηχο των φημών για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές.
Και γενικότερα η πολιτική της Κλίντον ήταν πάντα απέναντι στο Κρεμλίνο, σε αντίθεση με τον Τραμπ που εκθειάζει σε κάθε ευκαιρία τον Πούτιν, ενώ δε δίστασε και να αδειάσει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του λέγοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν «πολύ πειστικός» όταν διέψευσε ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές κατά τη διάρκεια μίας συνάντησής τους.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών της προεδρικής θητείας του Τραμπ, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίας υποστηρίζουν ότι συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Ρωσίας στις εκλογές με τη βοήθεια «ψεύτικων ειδήσεων» και προπαγάνδας στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως λένε, πρόκειται για μία απειλή 365 ημερών το χρόνο και όχι προεκλογική υπόθεση.
Το βέβαιο είναι πάντως ότι και ο Τραμπ, αλλά και το Κρεμλίνο θα συνεχίσουν να αρνούνται τις κατηγορίες.