Κορωνοϊός: 7 νεκροί στην Ιταλία - Αύξηση κρουσμάτων στην Κίνα
Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην γειτονική Ιταλία, ενώ 12 πόλεις της Βόρειας Ιταλίας έχουν τεθεί σε καραντίνα. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζιουζέπε Κόντε, απέδωσε την εξάπλωσή του στην βόρεια Ιταλία, στο γεγονός ότι το νοσοκομείο όπου βρέθηκε το πρώτο κρούσμα «δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο».
Ο Κόντε θύμισε ότι η δημόσια υγεία είναι αρμοδιότητα των περιφερειών στην Ιταλία, αλλά συμπλήρωσε ότι αν δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός, ενσκήπτουν προβλήματα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, ο οποίος ανήκει στην ακροδεξιά παράταξη Λέγκα, αντέτεινε ότι «ελπίζει οι δηλώσεις αυτές να οφείλονται στη κούραση των τελευταίων ημερών».
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ωστόσο, ο Κόντε συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες σήμερα το πρωί για τη διαχείριση της κρίσης, καθώς οι νεκροί του κοροναϊού έχουν φθάσει τους επτά και τα κρούσματα μόλυνσης είναι εκατοντάδες.
Οι αρχές δυσκολεύονται να εξηγήσουν πώς η Ιταλία -από τρία μόλις κρούσματα του νέου κορωνοϊού- εξελίχθηκε στο ευρωπαϊκό hotspot κρουσμάτων μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.
«Εξεπλάγην από την έκρηξη των περιστατικών», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο RAI, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί. «Θα κάνουμε ο,τιδήποτε μπορούμε για να περιορίσουμε την εξάπλωση».
Οι αρχές έχουν επιβάλει αυστηρή καραντίνα σε τουλάχιστον 10 πόλεις στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο, με τον περιορισμό να επηρεάζει περισσότερους από 50.000 πολίτες οι οποίοι απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τις περιοχές στις οποίες έχουν εκδηλωθεί κρούσματα. Η πλειοψηφία των πόλεων που είναι σε καραντίνα βρίσκονται νότια του Μιλάνου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες περιφέρειες αντιπροσωπεύουν το 30% της οικονομικής παραγωγής της Ιταλίας.
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν χθες Δευτέρα 71 νέους θανάτους και 508 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην ηπειρωτική Κίνα.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι θάνατοι αναφέρθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης — ανήλθαν σε 68 εκεί — ενώ δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Σαντόνγκ και άλλος ένας στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, διευκρίνισε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας.
Στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί πρωτεύουσα της Χουμπέι, οι θάνατοι ανήλθαν σε 56. Τα 509 κρούσματα είναι αισθητά περισσότερα από τα 409 που καταγράφηκαν την Κυριακή.
Με βάση τα νεότερα στοιχεία των κινεζικών υγειονομικών αρχών, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19 ανέρχεται σε 2.663 — εξ αυτών, οι 2.563 έχουν καταγραφεί στη Χουμπέι. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, εκτός των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, ανήλθε ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σε 77.658.
Ακόμη ένας, ο τέταρτος μέχρι σήμερα, από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στη Γιοκοχάμα, υπέκυψε μετά τη μόλυνσή του από τον κοροναϊό, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK σήμερα.
Επρόκειτο για ηλικιωμένο άνθρωπο, πάνω από 80 ετών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.
Οι αρχές της Ιαπωνίας δέχονται ολοένα πιο έντονες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κρίση του κρουαζιερόπλοιου της αμερικανικής ναυτιλιακής εταιρείας Carnival Corp, καθώς παρά τα υποτιθέμενα μέτρα καραντίνας πάνω στο σκάφος, εκατοντάδες επιβάτες μολύνθηκαν.
Ο αριθμός των ασθενών εξάλλου αυξάνεται στην Ιαπωνία, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας αργότερα σήμερα.