Ισπανική απειλή για βέτο στο Brexit λόγω Γιβραλτάρ
Πυρετώδεις είναι σύμφωνα με το BBC οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες όπου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για το Brexit εν όψει της Συνόδου Κορυφής την Κυριακή, όπου οι ηγέτες θα πρέπει να δώσουν ομόφωνα το οκ για να προχωρήσει η συμφωνία.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, όμως, απειλεί να «ρίξει βόμβα» στη συμφωνία ασκώνοντας το δικαίωμα βέτο, λόγω του Γιβραλτάρ. Στο πρώτο τους θέμα, οι Financial Times υποστηρίζουν ότι ο Σάντσεθ διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Τερέζα Μέι ότι έχει γίνει πρόοδος στο θέμα του μελλοντικού στάτους του Γιβραλτάρ.
Αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας επανέλαβε την απειλή του για βέτο, εκτός αν η Μαδρίτη λάβει γραπτές εγγυήσεις ότι το Γιβραλτάρ δε θα καλυφθεί αυτόματα στο μέλλον από μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας και ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ Μαδρίτης και Λονδίνου.
«Μετά από μία συζήτηση που είχα με την Τερέζα Μέι, οι θέσεις μας παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες», έγραψε ο Πέντρο Σάντσεθ στο twitter, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνησή μου θα υπερασπίζεται πάντα τα συμφέροντα της Ισπανίας. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, θα ασκήσουμε βέτο στο Brexit».
Ο κυβερνήτης του Γιβραλτάρ, Φάμπιαν Πικάρντο, επιμένει ότι συνεργάσθηκε με την Ισπανία στην επίτευξη συμφωνίας και τονίζει ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση του στάτους της περιοχής θα ανοίξει προς διαπραγμάτευση το σύνολο της συμφωνίας.
Στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι συζητούν το σύνολο της συμφωνίας που έχει αποτυπωθεί σε πάνω από 500 σελίδες, αλλά και το κείμενο των 26 σελίδων της Πολιτικής Διακήρυξης. Η Τερέζα Μέι επανέλαβε χθες ότι «είναι μία καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εφαρμόζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2016 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ωστόσο πολύ δύσκολα θα περάσει, όπως όλα δείχνουν η συμφωνία της από το Βρετανικό Κοινοβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς πολλοί βουλευτές -και του συντηρητικού κόμματος- έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στην ίδια και στη συμφωνία.
Η κατάσταση στο Λονδίνο είναι τόσο τεταμένη που διαρκώς εμφανίζονται νέες φήμες πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να προετοιμάζεται ακόμη και για άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρώπη στις 29 Μαρτίου του 2019.
Ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, είπε σε συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας ελπίζει σε συμφωνία, ωστόσο το Βερολίνο προετοιμάζεται επίσης για άτακτη έξοδο.