Η εμπορική συμφωνία του Τραμπ δε θα σώσει την παγκόσμια οικονομία
Η Αμερικανική κυβέρνηση φάνηκε πριν από μερικές ημέρες να βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, μετά την προκαταρκτική συμφωνία που ανακοινώθηκε μέσα στο Δεκέμβριο. Στόχος και ελπίδα όλων είναι να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος που έπληξε πέρυσι την παγκόσμια οικονομία, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και φέτος.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπουν φέτος ανάπτυξη που θα κυμανθεί μεταξύ του 0,1% και 2,5%, καθώς το εμπόριο, αλλά και οι επενδυτές δείχνουν σημάδια αργής ανάκαμψης από το σοκ του εμπορικού πολέμου, πέρυσι.
Παρόλα αυτά όμως, η πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι αισθητά χαμηλότερη από την τάση των τελευταίων ετών για παγκόσμια ανάπτυξη που κινείται τουλάχιστον στα επίπεδα του 3%. Φυσικά, και φέτος το ρυθμό αναμένεται να δώσουν μία σειρά από αναδυόμενες οικονομίες ανά τον κόσμο, αλλά και η Κίνα.
Εν τω μεταξύ, οι ανεπτυγμένες αγορές αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη μόλις 1,4% - χαμηλότερα από το 2019 – λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία. Για παράδειγμα, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2019, καθώς ο εμπορικός πόλεμος αύξησε το κόστος των πρώτων υλών και οδήγησε σε επιβράδυνση της ζήτησης.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί το 2020 κατά 1,8%, εξ αιτίας «της αρνητικής επιρροής που είχε το προηγούμενο διάστημα η επιβολή δασμών, αλλά και της αυξημένης αβεβαιότητας», τονίζει η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ένας από τους μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία τη χρονιά που διανύουμε είναι η ενδεχόμενη νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.
Παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο ετοιμάζονται να υπογράψουν την πρώτη συμφωνία για το εμπόριο την επόμενη εβδομάδα, οι διαπραγματεύσεις για τη «δεύτερη φάση» της συμφωνίας εμπεριέχουν επίσης μεγάλους κινδύνους για τις αγορές και για την οικονομία, όπως και οι διαπραγματεύσεις για την «πρώτη φάση».
Οι ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνουν και νέους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία φέτος, που περιλαμβάνουν την αύξηση των επιπέδων δημοσίου χρέους και την αναιμική αύξηση της παραγωγικότητας από το 2008 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.
Όπως προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα η διαρκής αύξηση του δημοσίου χρέους είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, που οδήγησε και την προηγούμενη οικονομική κρίση.