DW: Προς εκτόνωση ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας
Ακόμη και μετά την μερική εμπορική συμφωνία Ουάσιγκτον και Πεκίνου πολλά κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Αυτό που ξεκίνησε ως εμπορικός πόλεμος φαίνεται να εξελίσσεται σε ένα μόνιμο οικονομικό μπρα ντε φέρ, όπως γράφει ο Τόμας Κόλμαν και μεταδίδει η Deutsche Welle.
Η μερική συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα ΗΠΑ και Κίνα προβλέπει μείωση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα και περισσότερες αγορές αμερικανικών, κυρίως αγροτικών, προϊόντων από την πλευρά του Πεκίνου. Η συμφωνία θέτει επίσης ένα πλαίσιο κανόνων για ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων ενώ αναφέρεται επιγραμματικά και σε νομισματικά θέματα.
Θα φέρει η συμφωνία αυτή το τέλος του εμπορικού πολέμου που μαίνεται μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων τα δυο τελευταία χρόνια; Πολλοί ειδικοί εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες. «Το βασικό σημείο τριβής πηγάζει από το ό,τι οι ΗΠΑ περιμένουν από την Κίνα μια διαφορετική οικονομική πολιτική δηλαδή καλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, μεγαλύτερα περιθώρια δράσης για τις εκεί αμερικανικές επιχειρήσεις αλλά και προστασία της αμερικανικής τεχνογνωσίας», σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας Τόμας Γέγκερ.
Εντούτοις με το σύνθημα America First ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προσέκρουσε σε εταίρους που ακολουθούν εδώ και καιρό την ίδια ακριβώς στρατηγική. «Εάν παρακολουθήσει κανείς πώς ασκεί η κινεζική ηγεσία την διεθνή οικονομική της πολιτική, θα αντιληφθεί ότι υπαγορεύεται ουσιαστικά από το China First», σχολιάζει ο ειδικός.
Κανείς δεν τολμά σήμερα μια ασφαλή πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διελκυστίνδα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι την προσφάτως επιτευχθείσα μερική εμπορική συμφωνία θα ακολουθήσει μια μακρά περίοδος μικρών βημάτων προσέγγισης και αποκλιμάκωσης, χωρίς όμως να αποκλείονται νέες εντάσεις. Δεδομένου ότι την επόμενη χρονιά πραγματοποιούνται οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις αναλυτών συγκλίνουν στο ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δεν θα επιδιώξει την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Διότι σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος στην κάλπη με την οργή των καταναλωτών λόγω ενδεχόμενης αύξησης στις τιμές εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων.
Στην ίδια ανάγνωση προχωρά και ο πολιτικός επιστήμονας Τόμας Γέγκερ που εκτιμά επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνολική εμπορική συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών. «Κατά την άποψή μου το πιθανότερο σενάριο είναι να μην υπάρξει μια εμπορική συμφωνία, αλλά να ακολουθήσουν απλώς μικρότερες συμφωνίες. Οι μεν θα λένε "ναι, θα αγοράσουμε περισσότερη σόγια" και οι δε "εντάξει, τότε και εμείς θα μειώσουμε τους δασμούς"».
Ο ίδιος εκτιμά ότι η εμπορική σύγκρουση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον θα διαρκέσει πολλά ακόμη χρόνια και πως ο υπόλοιπος κόσμος θα είναι απλός θεατής των εξελίξεων. Και αυτό διότι οι εμπορικοί εταίροι Κίνας και ΗΠΑ δεν διαθέτουν μοχλούς πίεσης, ικανούς να «τιμωρήσουν» τις δυο χώρες. «Μπορεί να τους στερήσει κανείς το γερμανικό Ρίσλινγκ ή την παρμεζάνα. Δεν θα αρέσει μεν στους καταναλωτές στις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι κάτι που πονάει», όπως λέει ο Τόμας Γέγκερ. «Ακόμη κι αν η Γερμανία δεν παρήγαγε πλέον BMW στην Κίνα αυτό δεν θα σήμαινε το τέλος του κόσμου». Οι μόνοι που θα το καταλάβαιναν, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν η ίδια η BMW και οι υπάλληλοί της.