Γαλλία: Μεγάλες απεργίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

NEWSROOM
Γαλλία: Μεγάλες απεργίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού
Εικόνα από το άδειο αεροδρόμιο Orly / AP Images

Τρένα, μετρό και λεωφορεία ακινητοποιημένα, σχολεία κλειστά, ενώ σχεδόν 250 διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί από συνδικάτα, κόμματα της αντιπολίτευσης και τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία. Με αυτό τον τρόπο οι Γάλλοι δηλώνουν σήμερα την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης του Γάλλου πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ο Μακρόν επιθυμεί τη θέσπιση ενός «κοινού συστήματος» συνταξιοδότησης, το οποίο θα αντικαταστήσει τα 42 διαφορετικά που ισχύουν μέχρι τώρα, τα οποία προβλέπουν διαφορετική ηλικία συνταξιοδότησης και διαφορετικά επιδόματα.

Η κυβέρνηση υπόσχεται ένα πιο «λογικό», «πιο δίκαιο» συνταξιοδοτικό σύστημα, όμως οι επικριτές του εκτιμούν ότι θα καταστεί πιο «επισφαλές».

Εργαζόμενοι στα τρένα, δάσκαλοι, αστυνομικοί, δικηγόροι, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, κόμματα της αντιπολίτευσης και «Κίτρινα Γιλέκα» έχουν κάνει έκκληση για κινητοποιήσεις. Συνολικά 245 συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έχουν ανακοινωθεί σε όλη τη χώρα.

Το 90% των τρένων υψηλής ταχύτητας και το 80% των δρομολογίων εξπρές προς την επαρχία έχουν ακυρωθεί, ενώ στο Παρίσι θα είναι κλειστές 11 γραμμές του μετρό. Απεργιακές κινητοποιήσεις επ’ αόριστον έχουν κηρυχθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη γαλλική πρωτεύουσα και τα τρένα υψηλής ταχύτητας.

Εξάλλου οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να περιορίσουν κατά 20% τις πτήσεις τους και πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Παρά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις από πολλές επαγγελματικές ομάδες (γιατροί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, δάσκαλοι, οδηγοί τρένων, «Κίτρινα Γιλέκα» …) η γαλλική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει.

«Δεν θα το εγκαταλείψω», δήλωσε χθες Τετάρτη ο Μακρόν, επισημαίνοντας ότι θα απευθυνθεί «στους Γάλλους τη στιγμή που θα θεωρήσει κατάλληλη».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να παρουσιαστεί στα μέσα Δεκεμβρίου και θα φτάσει στο κοινοβούλιο προς συζήτηση στις αρχές του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ