Γρίφος για την Γερμανία το κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων

AP Images

Η Γερμανία ετοιμάζεται τα επόμενα χρόνια να κλείσει όλα της τα πυρηνικά εργοστάσια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από μία εξαγγελία της Μέρκελ για το περιβάλλον. Όμως, το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Που θα θαφτούν τα τοξικά απόβλητα για τα επόμενα ένα εκατομμύριο χρόνια;

Πρόκειται για ένα τεράστιο επιστημονικό ερώτημα – πρόβλημα. Πού θάβεις με ασφάλεια πάνω από 28.000 κυβικά μέτρα – περίπου έξι Πύργους σαν το Μπιγκ Μπεν – τοξικά και θανατηφόρα απόβλητα για τα επόμενα χιλιάδες χρόνια ώστε να μην κινδυνεύσει ο πληθυσμός;

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία στη διαδικασία να κλείσει όλα τα πυρηνικά εργοστάσια μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Καθηγήτριας, Μιράντα Σρούερς, μέλος της ομάδας που ασχολείται με την ανεύρεση του σημείου που θα θαφτούν τα απόβλητα. Οι ερευνητές αναζητούν το σημείο ταφής 2.000 κοντέινερ με υψηλού επιπέδου ραδιενεργά απόβλητα. Το σημείο θα πρέπει να είναι πολύ σταθερό, χωρίς υπόγεια νερά και χωρίς σεισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαρροή. Το σημείο θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο κάτω από το έδαφος.

Οι τεχνολογικές προκλήσεις – της μεταφοράς των θανατηφόρων αποβλήτων, της εύρεσης υλικού για να συσκευαστούν, ακόμη και η επικοινωνία της ύπαρξής τους στους ανθρώπους του μέλλοντος – είναι τεράστιες. Όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να βρεθεί μία κοινότητα πρόθυμη να δεχτεί τα επικίνδυνα ραδιενεργά «σκουπίδια» στην… αυλή της.

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο αποφάσισε να κλείσει όλα τα πυρηνικά εργοστάσια στη χώρα το 2011 στον απόηχο της καταστροφής στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Τα επτά εργοστάσια που συνεχίζουν τη λειτουργία τους αναμένεται να έχουν κλείσει έως το 2022.

Το κλείσιμό τους φέρνει πολλές προκλήσεις, μεταξύ αυτών και η εύρεση ενός σημείου μόνιμης ταφής των πυρηνικών αποβλήτων έως το 2031. Αυτή τη στιγμή, τα πυρηνικά απόβλητα τοποθετούνται σε προσωρινές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται κοντά στα εργοστάσια από τα οποία προήλθαν. Όμως, αυτές οι εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες να κρατούν τα απόβλητα για μερικές μόνο δεκαετίες. Τα απόβλητα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα – αν άνοιγε κανείς ένα κουτάκι με αυτά, τότε θα πέθαινε σχεδόν ακαριαία. Επίσης, η θερμοκρασία τους είναι εξαιρετικά υψηλή και γι’ αυτό αρχικά τοποθετούνται σε ειδικά κοντέινερ για μερικές δεκαετίες ώστε να κρυώσουν.

Πάντως, η πρόκληση είναι τεράστια για τη Γερμανία που γνωρίζει ακριβώς τις ποσότητες αποβλήτων που πρέπει να θάψει… Για τις άλλες χώρες, ένα τέτοιου είδους έργο θα ήταν τιτάνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ