Το σχέδιο του Μπόρις για Brexit είναι «παγίδα»
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου που έστειλε ο Μπόρις Τζόνσον στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν – Κλωντ Γιούνκερ, για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ασαφείς, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Βρετανός πρωθυπουργός απευθυνόταν όντως στους Ευρωπαίους ή αν απευθυνόταν απλά στους ψηφοφόρους της χώρας του.
Το βέβαιο μέχρι σήμερα είναι ότι το σχέδιο του δεν έπεισε κανέναν ούτε στις Βρυξέλλες, αλλά ούτε στις 27 Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο τόνος της επιστολής του ήταν αρκετά φιλικός, ενώ ισχυριζόταν ότι το σχέδιό του ήταν επαρκές για να μην υπάρχει ανάγκη για το backstop στα σύνορα Ιρλανδίας με Βόρεια Ιρλανδία, ενώ ταυτόχρονα δεν παραβιάζει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση της Ευρώπης στο τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit και πρότεινε τη συνέχιση υπαγωγής της Βόρειας Ιρλανδίας στους κανόνες της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς τόσο για αγροτικά όσο και για βιομηχανικά προϊόντα, κάτι που δημιουργεί κανονιστικά σύνορα, δηλαδή ελέγχους προέλευσης, ποιότητας κτλ, μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου. Εν ολίγοις, αυτό που λέει δε λειτουργεί.
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ήταν προσεκτικοί τις δηλώσεις τους. Ακόμη και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε – τηρώντας την ευρωπαϊκή γραμμή – ότι θα μελετήσει τις προτάσεις Τζόνσον. Στην πραγματικότητα, όμως, και αυτός έβαλε πάγο στην πρότασή του τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει».
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχουν το δικαίωμα βέτο για οποιαδήποτε συμφωνία, σίγουρα δεν εντυπωσιάστηκαν από την πρόταση Τζόνσον, με την ανακοίνωσή τους να λέει ότι «οι προτάσεις της τελευταίας στιγμής δε αντιπροσωπεύουν τις βάσεις για μία συμφωνία, την οποία θα μπορούσε να στηρίξει το Ευρωκοινοβούλιο», τονίζοντας ότι δεν πλησιάζουν καν αυτά που συμφωνήθηκαν ώστε να πάμε προς ένα συμβιβασμό.
Σε ιδιωτικές συζητήσεις, οι Ευρωπαίοι χαρακτηρίζουν «ανοησίες» τον ισχυρισμό του Βρετανού πρωθυπουργού ότι οι προτάσεις του δεν παραβιάζουν τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Και προσθέτουν ότι αν υπήρχε άλλη λύση που θα διασφάλιζε ότι δε θα υπάρχουν σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, τότε «θα την είχαν δει» τα τελευταία τρία χρόνια που διαπραγματεύονται το Brexit.
Αυτό οδηγεί τους Ευρωπαίους στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο του Τζόνσον δεν ήταν μία σοβαρή πρόταση για να σπάσει το αδιέξοδο, αλλά μία πολιτική παγίδα για την ΕΕ.
Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει ότι κάνει μία σοβαρή προσπάθεια ώστε να βρεθεί εναλλακτική λύση στη συμφωνία της Τερέζα Μέι, που έχει απορριφθεί, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι μπορεί να βρει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για να περάσει την πρόταση του – κάτι που σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, δεν ισχύει. Ο ισχυρισμός αυτός πιέζει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να το δεχτούν, με συνέπεια να τους κατηγορήσει μετά ο Μπόρις Τζόνσον ότι αυτοί δεν ήθελαν τελικά να καταλήξουν σε συμφωνία, οπότε και να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία…