Γερμανικά ΜΜΕ: Αιφνίδιο πλήγμα για την Ελλάδα από την Thomas Cook
Τις πιθανές επιπτώσεις, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, από την κατάρρευση της Thomas Cook στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα επιχειρούν να καταγράψουν γερμανικά ΜΜΕ κάνοντας λόγο για «αιφνίδιο πλήγμα».
Εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα φιλοξενεί στον διαδικτυακό του τόπο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης tagesschau.de, που σημειώνει ότι «η χρεοκοπία της Thomas Cook θα μπορούσε να έχει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο. Γίνεται λόγος για ζημιές ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οι παραθεριστές ανησυχούν και ο υπ. Τουρισμού προσπαθεί να καθησυχάσει».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «στο τέλος της χρονιάς η εικόνα των ισολογισμών πιθανότατα να μην είναι τόσο δραματική, καθώς είναι βέβαιο ότι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο οι κενές θέσεις που αφήνουν οι πελάτες της Thomas Cook θα καλυφθούν από άλλους τουρίστες, πιθανότατα εκείνους που ψάχνουν τα last minute. Ωστόσο οι συνέπειες της χρεοκοπίας είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες για τη χώρα, όπως λέει ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Όπως σημειώνει η tagesschau.de, «βέβαιο είναι ότι το μέλλον των τεσσάρων ξενοδοχείων που διαχειρίζεται απευθείας η Thomas Cook στην Ελλάδα είναι άδηλο. Άλλα 100 ξενοδοχεία σε όλη την επικράτεια έχουν συμβάσεις με τον χρεοκοπημένο τουριστικό όμιλο. Και αυτά θα δώσουν μάχη επιβίωσης. Το ερώτημα που προκαλεί ανησυχία στους Έλληνες ξενοδόχους είναι πώς θα συνεχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα οι Βρετανοί που εδώ και δεκαετίες καταφθάνουν κατά χιλιάδες με την Thomas Cook». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αριθμός των 2,8 εκατομμυρίων τουριστών που ταξίδεψαν πέρσι στην Ελλάδα με τον βρετανικό όμιλο «είναι σημαντικός για τη χώρα, καθώς ο τουρισμός θα παραμείνει και τα επόμενα χρόνια η κινητήρια μηχανή εξόδου από την κρίση».
Στην Κρήτη εστιάζει εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Der Spiegel. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η Thomas Cook ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του τουριστικού κλάδου στην Κρήτη. Πάνω από το 70% των ξενοδοχείων στο νησί έχουν συμφωνίες με τον ταξιδιωτικό όμιλο ενώ το 20% των κρατήσεων γίνονται μέσω της Thomas Cook. Ξενοδόχοι στην Κρήτη αναμένουν απώλειες 80 έως 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην κατάταξη των πέντε σημαντικότερων προορισμών της Thomas Cook η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση ενώ το 2018 ο όμιλος είχε φέρει 2,8 εκατομμύρια επισκέπτες στη χώρα. Κυρίως οι ξενοδόχοι σε Κρήτη, Ρόδο και Κω συνεργάζονται στενά με τους Βρετανούς. Πέραν αυτού η Thomas Cook διαχειρίζεται στην Ελλάδα τέσσερα δικά της ξενοδοχεία απασχολώντας 640 εργαζόμενους. Άγνωστο τι θα συμβεί τώρα με αυτούς και τα ξενοδοχεία, αναφέρουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης».
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και δηλώσεις τουριστών που αυτό το διάστημα βρίσκονται για διακοπές στην Κρήτη και οι οποίοι δεν φαίνεται, καταρχήν, να ανησυχούν. Δυο νεαροί Σκοτσέζοι αναφέρουν στο Spiegel ότι θα επιστρέψουν κανονικά στην πατρίδα τους, απλώς με άλλη αεροπορική εταιρία. «"Δεν μετανιώνουμε που ήρθαμε, ήταν τόσο φτηνά", όπως λένε. Πλήρωσαν 350 στερλίνες (395 ευρώ) για την πτήση και το ξενοδοχείο με πρωινό, μια καλή τιμή», γράφει το Spiegel, υπερβολικά καλή, σχολιάζουν εμμέσως οι νεαροί. «Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτός είναι μάλλον ο λόγος που χρεοκόπησε η Thomas Cook».
Στις επιπτώσεις για τον ελληνικό τουρισμό επικεντρώνει και η Süddeutsche Zeitung, κάνοντας την ίδια ώρα λόγο για βαρύ πλήγμα και για την Τουρκία, όπως μεταδίδει η DW.
«Ο τουρκικός τουριστικός σύνδεσμος υπολογίζει ότι ο αριθμός των τουριστών θα μειωθεί κατά 600.000-700.000 ετησίως. Μετά από τεράστιες απώλειες τα προηγούμενα χρόνια οι ξενοδόχοι στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου είχαν μόλις αρχίσει να συνέρχονται. Εξαιτίας πολιτικών αναταράξεων, τόσο ρώσοι όσο και Γερμανοί τουρίστες απέφευγαν τη χώρα για μεγάλο διάστημα. Το υπουργείο Τουρισμού στην Άγκυρα υποσχέθηκε ένα πακέτο βοήθειας για ξενοδόχους και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Πάνω από 20.000 παραθεριστές της Thomas Cook βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία.»