Ιταλία: Μειωμένη παραγωγή κρασιού λόγω ζέστης
Στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή κρασιού για το 2019, παρά τη μείωση κατά 16% στη σοδειά θα παραμείνει η Ιταλία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την ιταλική ένωση οίνων (UIV), την Ένωση οινολόγων της Ιταλίας (Assoenologi ) και την Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής (ISMEA).
Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), επικαλούμενη στοιχεία των ενώσεων αλλά και της Στατιστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής, η ιταλική παραγωγή θα φτάσει τους 46,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, έναντι 54,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2018.
Σύμφωνα με τους UIV, Assoenologi και ISMEA η μείωση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Όπως εξηγούν, μεταξύ άλλων, μετά από ένα περσινό ξηρό και ζεστό καλοκαίρι, οι ανωμαλίες συνέχισαν με μια κρύα και βροχερή άνοιξη που «καθυστέρησε την ανθοφορία και τον βλαστικό κύκλο της αμπέλου».
Στη δεύτερη θέση προβλέπεται να βρεθεί για ακόμη μια χρονιά η Γαλλία, με την παραγωγή της να φτάνει, σύμφωνα με Υπουργείο Γεωργίας της χώρας στα 43,4 εκατομμυρίων εκατόλιτρων. Στη τρίτη θέση η Ισπανία, με τους συνεταιρισμούς της να κάνουν πρόβλεψη για μια συγκομιδή περίπου 40 εκατομμυρίων εκατόλιτρων κρασιού.