Τα πιθανά σενάρια για το Brexit

NEWSROOM
Τα πιθανά σενάρια για το Brexit
Φωτό: Shutterstock

Το βρετανικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου. Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για το Brexit;

Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν κατορθώνουν να συμφωνήσουν, και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Οι οικονομικοί κύκλοι φοβούνται πολύ το σενάριο αυτό. Ειδικότερα ανησυχούν για την κατάρρευση της στερλίνας, την εκτόξευση του πληθωρισμού και την οικονομική ύφεση, με την επιστροφή των δασμών και το φάσμα των ελλείψεων σε είδη διατροφής, καύσιμα και φάρμακα.

Η ειρωνεία της κατάστασης: ακόμη και όταν θα έχουν αποχωρήσει, οι Βρετανοί θα πρέπει να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για να καθορίσουν την μελλοντική τους σχέση και τίποτε δεν θα εμποδίσει τότε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ξαναβάλει στο τραπέζι την περίφημη ρήτρα που αρνείται με όλες του τις δυνάμεις ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Οι βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν δεσμευτικό νόμο που αναγκάζει την κυβέρνηση να ζητήσει και τρίτη αναβολή του Brexit με την παράταση της προθεσμίας πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Η βρετανική αντιπολίτευση, αλλά και οι αντάρτες βουλευτές των Τόρις, προτίθενται να ψηφίσουν ένα τέτοιο κείμενο, ακόμη και αν ο Μπόρις Τζόνσον απειλεί να εκδιώξει τους αντάρτες από το Συντηρητικό Κόμμα. Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα ζητήσει αναβολή από τις Βρυξέλλες».

Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές πρέπει να δράσουν αστραπιαία, διότι δεν έχουν χρονικό περιθώριο παρά λίγων ημερών να νομοθετήσουν πριν από την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Επίσης θα πρέπει στην συνέχεια η κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την βούληση του κοινοβουλίου. Ο υπουργός που είναι επιφορτισμένος με τις προετοιμασίες για το Brexit, ο Μάικλ Γκόουβ, αρνήθηκε να πει αν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μία τέτοια νομοθεσία, τροφοδοτώντας τους φόβους για μία αναμέτρηση.

Για να αντιταχθεί στους ελιγμούς της αντιπολίτευσης και των ανταρτών των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον πιστεύει ότι βρήκε απάντηση: την οργάνωση πρόωρων εκλογών, με την ελπίδα της ενίσχυσης της ισχνής του πλειοψηφίας του, η οποία κρέμεται από μία έδρα στην Βουλή των Κοινοτήτων. Το στοίχημα είναι παρακινδυνευμένο.

Η ψηφοφορία των εκλογών θα οριζόταν στις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Οκτωβρίου που θα κρίνει τηυν τύχη του Brexit, με ή χωρίς συμφωνία.

Αλλά για να προκηρύξει εκλογές, ο πρωθυπουργός χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Ομως, τόσο το Εργατικό Κόμμα, διά στόματος του βουλευτή Τόνι Λόιντ, όσο και οι αντάρτες των Τόρις, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τερέζα Μέι, Φίλιπ Χάμοντ. απέρριψαν σήμερα την ιδέα του καθορισμού της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό και αρνούνται την διεξαγωγή τους πριν από την ψήφιση του νόμου τους για την αναβολή του Brexit.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες καταφέρνουν να φθάσουν σε συμφωνία επί του backstop, που ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να απαλείψει.

Για να γίνει αυτό, το Λονδίνο θα έπρεπε να παρουσιάσει νέες προτάσεις για την αντικατάσταση της ασφαλιστικής δικλείδας, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει δει κάτι που να μοιάζει σε προτάσεις.

Και ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ απέκλεισε την Κυριακή το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του backstop. Γεγονός που καθιστά το σενάριο αυτό σχεδόν απίθανο.

ΣΧΕΤΙΚΑ