Οι ΗΠΑ δεν κερδίζουν από τον εμπορικό πόλεμο στην Κίνα
Οι δασμοί που επέβαλε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην Κίνα δε φαίνεται να είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς όπως όλα δείχνουν υπάρχει μία τάση φυγής των επιχειρήσεων από την Κίνα, όμως ο προορισμός τους δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επιθυμούσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο «εμπορικός πόλεμος» έχει καταστήσει πολύ ακριβότερες για τους αμερικανούς καταναλωτές τις εξαγωγές Κινεζικών προϊόντων συνολικής αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αφορούν, μάλιστα, μία ευρεία γκάμα προϊόντων, από δερμάτινες ζώνες έως και μοτοσικλέτες. Η διαταραχή αυτή ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους του πλανήτη έχει αναγκάσει κάποιες εταιρείες – βιομηχανίες, κατασκευάστριες εργαλείων, ρούχων κ.ά. – να μεταφέρουν μονάδες παραγωγής στο εξωτερικό. Βέβαια, δεν πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε άλλες χώρες της Ασίας, όπως για παράδειγμα στο Χονγκ Κονγκ.
Σε πρόσφατη έρευνα δύο αμερικανικών εμπορικών επιμελητηρίων στην Κίνα, το ένα τρίτο των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν είπαν ότι αναζητούν λύση για μεταφορά της παραγωγής τους εκτός Κίνας, εξ αιτίας του εμπορικού πολέμου. Μόνο το 6% εξ αυτών εξετάζουν ως πιθανή χώρα προορισμού τις ΗΠΑ.
Πολλές βιομηχανίες έστειλαν μονάδες παραγωγής τους σε φθηνότερες χώρες (όσον αφορά το εργατικό δυναμικό) της Νοτιοανατολικής Ασίας ώστε να ισοσταθμίσουν το επιπλέον κόστος των δασμών. Ο Steve Madden που φτιάχνει τσάντες δήλωσε ότι εξ αιτίας των δασμών ύψους 10% μεταφέρει ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής στην Καμπότζη και σε άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία φτιάχνει το 85% των τσαντών που παράγει στην Κίνα, ωστόσο την επόμενη χρονιά, το ποσοστό αυτό θα μειωθεί στο 50% με 60%.
Ο Hugh Lo, αντιπρόεδρος του τομέα καταναλωτών της New Kinpo Group, που φτιάχνει ηλεκτρονικό εξοπλισμό για μεγάλες εταιρείες όπως η Toshiba και η Samsung, είπε ότι η ομάδα του έχει δεχτεί σειρά ερωτήσεων από στελέχη για μετεγκατάσταση των εταιρειών τους εκτός Κίνας, ωστόσο αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες. Η Toshiba Machine ετοιμάζεται να στείλει μέρος της παραγωγής της στην Ταϊβάν και η Komatsu είπε στο CNN ότι φτιάχνει γραμμές παραγωγής σε Ιαπωνία και Μεξικό.
Πολλές εταιρείες εμφανίζονται απρόθυμες να φύγουν από την Κίνα για να φτιάξουν μονάδες παραγωγής σε άλλες χώρες της Ασίας. Ήδη η Κίνα διαθέτει τόσο καλή υποδομή, που είναι δύσκολη απόφαση για μία μεγάλη επιχείρηση να ξεκινήσει σε μία άλλη χώρα από το μηδέν.
Ωστόσο, αν και η μετεγκατάσταση είναι ένα πρόβλημα, η εγκατάσταση στην Κίνα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Στελέχη εταιρειών επισημαίνουν ότι χρειάζονται ακόμη και δύο χρόνια για να φτιάξει κάποιος μία βιομηχανία στη χώρα, εξ αιτίας της απίστευτης γραφειοκρατίας, αλλά και της δυσκολίας να εκπαιδεύσει το προσωπικό.