Οι αμερικανικοί δασμοί πιέζουν την γερμανική οικονομία
Η αρνητική πορεία της γερμανικής οικονομίας και η μείωση του ΑΕΠ της χώρας στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 απασχολεί τις ευρωπαϊκές εφημερίδες που αναφέρουν ότι ήρθε η ώρα για την Γερμανία να προχωρήσει σε αλλαγές, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις και από τις ΗΠΑ.
Η γερμανική Neue Osnabrücker Zeitung: «Ήρθε η ώρα για αλλαγή πλεύσης; Το ενδεχόμενο ‘τεχνικής ύφεσης', δηλαδή της μείωσης των οικονομικών επιδόσεων για δυο συνεχόμενα τρίμηνα, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να επέλθει μακροπρόθεσμη πτώση. Η εσωτερική ζήτηση άλλωστε παραμένει ισχυρή. Δεδομένης της αύξησης των μισθών και της χαμηλής ανεργίας οι περισσότεροι Γερμανοί εξακολουθούν να καταναλώνουν. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Καθότι η οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό και θέμα ψυχολογίας, καλό θα ήταν η γερμανική κυβέρνηση να επιδείξει ψυχραιμία. Η αδράνεια όμως δεν συνιστά επιλογή. Το κέρδος θα ήταν μεγάλο εάν έκανε απλώς αυτά που οφείλει επενδύοντας σε δρόμους, γέφυρες και κατοικίες. Αυτά έπρεπε άλλωστε να έχουν γίνει προ πολλού».
Το σχόλιο της ιταλικής La Repubblica: «Οι ατμομηχανές του διεθνούς μερκαντιλισμού Κίνα και Γερμανία βιώνουν δυο δίδυμες κρίσεις. Η ανάπτυξη της πρώτης υποχωρεί ενώ η δεύτερη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης. […] Ως ένα βαθμό η κινεζική και γερμανική μιζέρια συνιστούν νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ. Μια πύρρειος νίκη; Από την ημέρα που ανέλαβε, ο αμερικανός Πρόεδρος στηλιτεύει τα υπέρμετρα εμπορικά πλεονάσματα Βερολίνου και Πεκίνου. Οι δασμοί του έπληξαν τους ασυμμόρφωτους. Πιο πολύ βέβαια τα Made in China παρά τα Made in Germany, ωστόσο και τα γερμανικά προϊόντα απειλούνται με νέους δασμούς. Ο αμερικανικός προστατευτισμός είναι μια από τις αιτίες των δίδυμων γερμανοκινεζικών κρίσεων. Δυο οικονομικές δυνάμεις που είναι συνηθισμένες στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά γίνονται φτωχότερες, επειδή οι πύλες πρόσβασης κλείνουν όλο και περισσότερο».