Με ύφεση απειλούνται πέντε υπερδυνάμεις
Με ύφεση απειλούνται πέντε από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δίνονται τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα και δε φαίνεται αυτή τη στιγμή καθόλου δύσκολο – δεδομένης της κατάστασης παγκοσμίως – να λάβουν το τελειωτικό χτύπημα που θα τις ρίξει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Το ΑΕΠ της Βρετανίας υποχώρησε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ της Ιταλίας παρέμεινε σταθερό. Αρνητικά κινήθηκε το δεύτερο τρίμηνο και το ΑΕΠ της Γερμανίας – της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Το Μεξικό μόλις έπεσε σε ύφεση – η οποία ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης – και η οικονομία του δεν αναμένεται να ανακάμψει τουλάχιστον για φέτος. Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι και η Βραζιλία έπεσε σε ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Οι παραπάνω χώρες βρίσκονται όλες στην κατάταξη με τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Όμως και άλλες οικονομίες, μικρότερες αλλά σημαντικές για το παγκόσμιο γίγνεσθαι, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, υποφέρουν επίσης.
Ταυτόχρονα, η κολοσσιαία οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται με τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων τριών δεκαετιών, καθώς έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που πρόκειται να επιβάλουν και νέες κυρώσεις τον επόμενο Σεπτέμβριο και τον επόμενο Δεκέμβριο.
Το κοινό στοιχείο όλων αυτών των χωρών είναι η αδυναμία αντίδρασης που δείχνουν το τελευταίο διάστημα οι οικονομίες τους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε τον περασμένο μήνα προς τα κάτω τις προβλέψεις για τη φετινή παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2%, το χαμηλότερο νούμερο από το 2009. Και ταυτόχρονα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2020 στο 3,5%.
Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο, καθώς και οι αγορές ομολόγων δείχνουν σημάδια αδυναμίας ως απόρροια των παραπάνω στοιχείων. Σε έρευνα μεταξύ ειδικών της Bank of America, πάνω από το ένα τρίτο αναμένουν παγκόσμια ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Σε τοπικό επίπεδο και, πιο συγκεκριμένα στην Ευρώπη, η Γερμανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς η οικονομία της βασίζεται στις εξαγωγές, μεγάλο μέρος των οποίων κατευθύνεται στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Επίσης, οι φόβοι για ένα άτακτο Brexit θα παρασύρουν και τη Γερμανική οικονομία, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι το μεγάλο χτύπημα θα έρθει για τη Βρετανία, όπου η οικονομία της συρρικνώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2012.
Τέλος, στην Ιταλία, η χαμηλή παραγωγικότητα, η υψηλή ανεργία των νέων, το τεράστιο χρέος και η πολιτική αστάθεια ευθύνονται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.