Οι μεγάλοι σταθμοί της προεδρίας του Πούτιν
Στις 9 Αυγούστου ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «γιόρτασε» δύο δεκαετίες στο πολιτικό προσκήνιο, καθώς συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από την 9η Αυγούστου του 1999 που ο τότε Πρόεδρος, Μπόρις Γιέλτσιν, τον διόρισε πρωθυπουργό. Τότε κανείς δε φανταζόταν ότι ο πρώην υπάλληλος της KGB θα γινόταν μετά από μερικά χρόνια ο νέος «τσάρος» της Ρωσίας.
Λίγες εβδομάδες αφότου έγινε πρωθυπουργός, η Ρωσία δέχτηκε επιθέσεις σε διάφορα κτήρια που άφησαν πίσω τους 300 νεκρούς. Ο Πούτιν κατηγόρησε τους Τσετσένους τρομοκράτες και απάντησε πολύ σκληρά, βομβαρδίζοντας ακόμη και την Τσετσενία, με αποτέλεσμα η δημοτικότητα του να εκτιναχθεί, παρά το γεγονός ότι κάποιοι συνεχίζουν να αμφισβητούν το αν ήταν η Τσετσενία πίσω από τις επιθέσεις.
Στις 31 Δεκεμβρίου του 1999, ο Γιέλτσιν παραιτείται ορίζοντας μεταβατικό Πρόεδρο τον Πούτιν, ο οποίος κερδίζει στη συνέχεια τις εκλογές που έγιναν στις 26 Μαρτίου του 2000.
Στις 12 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, ο Πούτιν αντιμετωπίζει την πρώτη κρίση, με τη βύθιση του πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ, που παρέσυρε στο θάνατο 118 ναύτες και η εικόνα δέχεται ισχυρό πλήγμα.
Το 2002, Τσετσένοι αντάρτες παίρνουν ομήρους πάνω από 800 ανθρώπους σε θέατρο στη Μόσχα. Ειδικές δυνάμεις τους σταματούν, όμως η χρήση δηλητηριωδών αερίων έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών ομήρων.
Το Μάρτιο του 2004, ο Πούτιν εκλέγεται για δεύτερη φορά συγκεντρώνοντας πάνω από το 70% των ψήφων. Η άνοδος των τιμών πετρελαίου έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην κατανάλωση, βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων – τάση που θα συνεχιστεί για άλλα τέσσερα χρόνια.
Το Σεπτέμβριο του 2004, Ισλαμιστές παίρνουν πάνω από 1.000 ομήρους σε σχολείο της Μπεσλάν στα νότια της χώρας. Η πολιορκία λήγει μετά από τρεις μέρες με μακελειό. 334 όμηροι σκοτώνονται, πάνω από τους μισούς είναι παιδιά, ενώ οι γονείς τους κατηγορούν τον ίδιο τον Πούτιν.
Το Δεκέμβριο του 2004, ο Πούτιν προσπερνά τις τοπικές εκλογές για νομάρχες και τους διορίζει ο ίδιος.
Το 2005, περιγράφει την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 ως τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ου αιώνα.
Το 2006, η δημοσιογράφος, Άννα Πλιτκόβσκαγια, που έχει κάνει σειρά θεμάτων για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία δολοφονείται στη Μόσχα ανήμερα των γενεθλίων του Πούτιν. Ο πικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, πεθαίνει στο Λονδίνο από δηλητηρίαση με ραδιενεργή ουσία. Χρόνια μετά, οι βρετανικές αρχές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι δολοφονήθηκε από Ρώσους κατασκόπους.
Το 2007, ο Πούτιν κάνει μία ομιλία στο Μόναχο εξαπολύοντας επίθεση στην Ουάσιγκτον.
Το Μάιο του 2008, ο Πούτιν γίνεται πρωθυπουργός και ο σύμμαχός του, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, γίνεται Πρόεδρος, καθώς το Σύνταγμα της χώρας δεν του επιτρέπει Τρίτη θητεία.
Τον Αύγουστο του 2008, η Ρωσία κερδίζει ένα σύντομο πόλεμο στη Γεωργία.
Το 2012, ο Πούτιν επιστρέφει στην Προεδρία κερδίζοντας τις εκλογές με πάνω από 60%, μετά τις αλλαγές στο Σύνταγμα που του επιτρέπουν να είναι ξανά υποψήφιος. Τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον του γίνονται πριν και μετά τις εκλογές, με τους διαδηλωτές να μιλούν για νοθεία.
Το Φεβρουάριο του 2014, η Ρωσία φιλοξενεί τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, ένα ριζόρτ στη Μαύρη Θάλασσα.
Στις 27 Φεβρουαρίου του 2014, ρωσικά στρατεύματα προσαρτούν τη Χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία, μετά την εκδίωξη εν μέσω διαδηλώσεων του Ρωσόφιλου Προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ένα μήνα μετά, η Κριμαία γίνεται ρωσικό έδαφος και οι ΗΠΑ με την ΕΕ επιβάλουν κυρώσεις στη Μόσχα.
Τον Απρίλιο του 2014, ξεσπά ένα κίνημα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Ανατολικής Ουκρανίας, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα αυτή η πλευρά να ελέγχει πλέον μεγάλο μέρος της περιοχής, ενώ έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.000 άνθρωποι. Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι εμπλέκεται, ενώ το Κρεμλίνο το διαψεύδει.
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2015, η Ρωσία ξεκινά αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία γυρνώντας τον πόλεμο υπέρ του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ήταν η μεγαλύτερη παρέμβαση της Μόσχας στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες.
Το Νοέμβριο του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ και στις υποσχέσεις του περιλαμβάνεται και η βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η Μόσχα κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για εμπλοκή στις εκλογές στο πλευρό του Τραμπ.
Στις 4 Μαρτίου του 2018, ένα πρώην Ρώσος κατάσκοπος, ο Σεργκέι Σκριπάλ, και η κόρη του δηλητηριάζονται στην Αγγλία. Οι δύο επέζησαν, όμως μία γειτόνισσα πέθανε. Η Βρετανία κατηγορεί τη Μόσχα, που αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
Το Μάρτιο του 2019, ο Πούτιν πετυχαίνει μία μεγάλη νίκη στις εκλογές και ανανεώνει τη θητεία του έως το 2024.
Τις τελευταίες ημέρες γίνονται μεγάλες αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι απαγορεύει σε υποψηφίους της τη συμμετοχή στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν το Σεπτέμβριο. Ο Πούτιν δεν έχει σχολιάσει ακόμα το θέμα.