Το μυστήριο με πυρηνικό ατύχημα στη Ρωσία
Τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη πυρηνικής φύσης που προκάλεσε τουλάχιστον πέντε θανάτους σε στρατιωτική βάση στη βόρεια Ρωσία, οι αρχές αναγνώρισαν εντέλει χθες Δευτέρα ότι το δυστύχημα συνδεόταν με τις δοκιμές «νέων όπλων» και δεσμεύθηκαν ότι θα τις συνεχίσουν «μέχρι τέλους».
Αμερικανοί ειδικοί εκτίμησαν ότι το δυστύχημα πιθανόν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής του πυραύλου Κρουζ που ο ρωσικός στρατός έχει βαφτίσει «Μπουρεβέστνικ» (το όνομα ενός μεγάλου θαλασσοπουλιού), ενός από τα νέα, «ακατανίκητα» ρωσικά όπλα στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές της χρονιάς.
Χωρίς να γίνει τόσο συγκεκριμένος, ο ρωσικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα, αποτίοντας φόρο τιμής στα πέντε μέλη του προσωπικού του που έχασαν τη ζωή τους, ότι σκοπεύει «να συνεχίσει τη δουλειά του πάνω στους νέους τύπους όπλων, που σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».
Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη ρωσική πόλη Σεβεροντβίνσκ αυξήθηκαν μέχρι και 16 φορές στις 8 Αυγούστου, έπειτα από ατύχημα για το οποίο οι αρχές λένε πως σημειώθηκε στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου σε θαλάσσια εξέδρα, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική κρατική μετεωρολογική υπηρεσία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Το υπουργείο Άμυνας είχε αρχικά ανακοινώσει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας είχαν παραμείνει φυσιολογικά μετά το συμβάν της Πέμπτης, όμως οι αρχές της πόλης του Σεβεροντβίνσκ, στη βόρεια Ρωσία, ανακοίνωσαν πως υπήρξε άνοδος των επιπέδων της ραδιενέργειας για σύντομο χρονικό διάστημα.
Η Greenpeace έχει ανακοινώσει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν 20 φορές.
Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας, η Rosgidromet, ανακοίνωσε σήμερα πως πιστεύει ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν από τέσσερις έως 16 φορές.
Ο ρώσος πρόεδρος προκάλεσε αίσθηση στα τέλη της περασμένης χρονιάς και στις αρχές του 2019, όταν αναφέρθηκε στη νέα γενιά πυραύλων που αναπτύσσει η χώρα του, χρησιμοποιώντας όρους όπως «ακατανίκητοι», «υπερηχητικοί», «αόρατοι». Απείλησε να αναπτύξει τα νέα όπλα, να τα βάλει να στοχεύουν «κέντρα λήψης αποφάσεων» στις δυτικές χώρες.
Ειδικοί συνδέουν το δυστύχημα της Πέμπτης με τις δοκιμές ενός από τα νέα όπλα, του «Μπουρεβέστνικ», πυραύλου με κινητήρα που χρησιμοποιεί πυρηνικό καύσιμο, που παρουσιάστηκε πομπωδώς από τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον Φεβρουάριο αλλά η ανάπτυξή του δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όπως εκτιμούν. Θα έχει «απεριόριστο βεληνεκές», κατά τον ρώσο πρόεδρο, ενώ θα είναι ικανός να ελίσσεται εν πτήσει ώστε να παρακάμπτει πρακτικά όλες τις αντιπυραυλικές ασπίδες, τα συστήματα αναχαίτισής του.
Η βάση όπου έγινε το δυστύχημα της Πέμπτης άνοιξε το 1954 και ειδικεύεται στις δοκιμές όπλων του ρωσικού ναυτικού, ιδίως βαλλιστικών πυραύλων. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Νιονόσκα.
Η κλειστή πόλη Σαρόφ, όπου φιλοξενείται το σημαντικότερο ρωσικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, κήρυξε την Κυριακή μια ημέρα πένθους και οι πέντε ειδικοί που έχασαν τη ζωή τους ανακοινώθηκε ότι θα παρασημοφορούνταν μεταθανάτια, έπειτα από τις κηδείες τους χθες.
«Είχαν αναλάβει μια διπλή ευθύνη: την ανάπτυξη απαράμιλλων τεχνολογιών και εξοπλισμών και την ανάληψη του κινδύνου να πραγματοποιούν ανεπανάληπτες δοκιμές», τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής ο Σεργκέι Κιριένκο, μέλος του προεδρείου και άλλοτε επικεφαλής του Ροσατόμ, αναφερόμενους στους «αληθινούς ήρωες».
Στο κέντρο στη Σαρόφ, που ήταν γνωστό με την κωδική ονομασία «Αρζαμάς 16» κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αναπτύχθηκαν τα πρώτα πυρηνικά όπλα της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.
Στις αρχές Ιουλίου, 14 στελέχη του ρωσικού στρατού έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιάς σε πυρηνικό υποβρύχιο στη θάλασσα του Μπάρεντς, υπό συνθήκες για τις οποίες οι ρωσικές αρχές τηρούν σιγή, επικαλούμενες «κρατικά μυστικά». Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο πριν φθάσει στον πυρηνικό αντιδραστήρα του υποβρυχίου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.