Γιατί η Ευρώπη δεν φοβάται τον Μπόρις Τζόνσον

AP Images

Από την ημέρα που μπήκε στο σπίτι της Ντάουνινγκ Στριτ στο νούμερο 10 – ίσως και πριν – ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να φοβίσει τους ευρωπαίους για να του δώσουν καλύτερη συμφωνία για το Brexit.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την αντικατάσταση της Τερέζα Μέι, έλεγε σε όλους τους τόνους ότι είναι έτοιμος να βγάλει τη Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και χωρίς συμφωνία.

Η λογική του ήταν η εξής: μία έξοδος χωρίς συμφωνία θα πλήξει τη Βρετανία, αλλά θα πλήξει και την Ευρώπη. Και από τη στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι είναι σοβαροί, θεωρούσε ότι τελικά θα κάθονταν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Βρετανούς.

Η προσέγγισή του δεν άλλαξε ούτε όταν ανέλαβε πρωθυπουργός. Γέμισε το υπουργικό του συμβούλιο με ανθρώπους που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και το ίδιο ισχύει με τους συμβούλους του. Έτσι, μετά από λίγες εβδομάδες στην πρωθυπουργία, κάτι που φάνταζε αδύνατο, έχει αρχίσει να γίνεται πιθανό: ένα άτακτο Brexit.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές του δικτύου CNN, σε περίπτωση που η ρητορική του Μπόρις Τζόνσον έχει αποκλειστικό σκοπό να φοβίσει τις Βρυξέλλες, μάλλον δεν τα καταφέρνει. «Από τότε που ενεργοποιήθηκε το Άρθρο 50 (για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ), γνωρίζαμε ότι το άτακτο Brexit είναι μία πιθανότητα. Γι’ αυτό και έχουμε προετοιμαστεί γι’ αυτό πολύ πριν από τη Μεγάλη Βρετανία», αποκάλυψε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο CNN.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι Βρυξέλλες – και πολλοί θυμούνται και το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την Ελλάδα – υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι δε θα αλλάξουν γνώμη με απειλές. Θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη, μόνο αν κάποιος τους πρότεινε μία αξιόπιστη εναλλακτική, που στη περίπτωση του Τζόνσον (όπως και της Ελλάδας τότε) δεν υπάρχει.

Το πιο σημαντικό σημείο της συμφωνίας είναι τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία. Το backstop, όπως λέγεται, είναι «κόκκινη γραμμή» για τους Ιρλανδούς που θέλουν να διατηρήσουν τα ανοιχτά τους σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, όπως λένε αναλυτές, η δύναμη της Ευρώπης έγκειται στο γεγονός ότι η «κόκκινη γραμμή» για μία χώρα είναι «κόκκινη γραμμή» και για τις 27.

Από την πλευρά του ο Τζόνσον, μέσω της αντιπροσωπείας που έστειλε στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η κατάργηση του backstop είναι προαπαιτούμενο για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Μέχρι ώρας, η στάση του Μπόρις έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμεί το Λονδίνο. Έτσι, το Σεπτέμβριο που θα συνεδριάσει ξανά το Ευρωκοινοβούλιο, αναμένεται ψήφισμα που θα υποστηρίζει εκ νέου την υπάρχουσα συμφωνία που έφερε η Τερέζα Μέι και έχει καταψηφιστεί τέσσερις φορές από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ένας άλλος λόγος που οι Ευρωπαίοι δε θα κάνουν πίσω είναι επειδή έχουν θυμώσει. Και έχουν θυμώσει γιατί η Βρετανία παρενοχλεί την Ιρλανδία που είναι κράτος – μέλος για να πιέσει τις Βρυξέλλες. Και αυτό δεν το ανέχονται. Επίσης, έχουν θυμώσει που ο Τζόνσον έχει ρίξει το φταίξιμο για την αδιαλλαξία στις Βρυξέλλες. Ούτε αυτό το ανέχονται.

Οπότε τηρούν στάση αναμονής… καθώς όπως προβλέπουν διπλωμάτες των Βρυξελλών, το πιθανότερο σενάριο για τη Βρετανία είναι νέες πρόωρες εκλογές…

ΣΧΕΤΙΚΑ