Η «τέλεια καταιγίδα» χτυπά τη γερμανική οικονομία

Φώτο: Shutterstock

Η «τέλεια καταιγίδα» δείχνει να σχηματίζεται πάνω από τη γερμανική οικονομία, με τους αναλυτές να εκφράζουν φόβους ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας θα παρασύρουν και τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας υποχώρησε κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς, μία απόδοση που δείχνει ότι η ατμομηχανή της Ευρώπης ενδεχομένως να κατέγραψε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανησυχίες ότι ίσως πέσει σε ύφεση.

Ειδικός αναλυτής της Ολλανδικής τράπεζας, ING, τόνισε ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μπορεί να χαρακτηριστούν «συντριπτικά» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα πέσει σε ύφεση.

Η γερμανική οικονομία βασίζεται στις εξαγωγές και διαθέτει τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου είναι βέβαιο ότι θα πλήξει περαιτέρω τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να βρίσκονται στην πιο ευάλωτη θέση. Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα χαοτικό Brexit που έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται στον ορίζοντα σίγουρα δε θα βοηθήσει.

«Η αποδυνάμωση του διεθνούς εμπορίου, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, το Brexit και τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας ετοιμάζονται να σχηματίσουν την τέλεια καταιγίδα πάνω από τη Γερμανική οικονομία», τονίζει στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale.

Ωστόσο, η Γερμανία δε θα είναι το μόνο θύμα της καταιγίδας. Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, αλλά και του χρόνου, επικαλούμενο τις συνέπειες από τις εμπορικές διαμάχες. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη θα χάσει τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα εξ αιτίας αυτού.

Η ανησυχία φαίνεται και στον τρόπο που αντιδρούν οι Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως, οι οποίες προσπαθούν να αποφύγουν την καταιγίδα που φαίνεται στον ορίζοντα. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε την περασμένη εβδομάδα το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, ενώ πριν από μερικές ημέρες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, άφησε να εννοηθεί ότι θα ξεκινήσει νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας ανακοίνωσε την τέταρτη κατά σειρά μείωση των επιτοκίων, ταυτόχρονα σχεδόν με τη μείωση – έκπληξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ταϊλάνδης, καθώς και της μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων της Νέας Ζηλανδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ