Με λίγη τύχη, η τουρκική λίρα… θα τη γλιτώσει

Φωτο: Shutterstock

Κέρδη καταγράφει τους τελευταίους μήνες η τουρκική λίρα, παρά τις παρεμβάσεις του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και την πιθανότητα κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, S-400.

Το τουρκικό νόμισμα έχει επωφεληθεί από την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία έχει δώσει ώθηση στις αναδυόμενες αγορές, ειδικά στη σχετικά φθηνή τουρκική λίρα, που τον περασμένο Μάιο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών.

Ταυτόχρονα, η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και η υποτίμηση του γουάν ίσως κάνει τη Fed να επιχειρήσει να αποδυναμώσει το δολάριο, κάτι που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της τουρκικής λίρας.

Οι επενδυτές, αλλά και οι Τούρκοι αξιωματούχοι, που πριν από λίγους μήνες προετοιμάζονταν για τα χειρότερα, τώρα με έκπληξη βλέπουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει τη διάθεση να τιμωρήσει τη χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ επειδή αποδέχτηκε την παράδοση των ρωσικών S-400 πριν από ένα μήνα. Αυτά τα δύο γεγονότα βοηθούν τη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής να βγει από την ύφεση, την ώρα που ο Ερντογάν προσπαθεί να ανακάμψει από τη σοκαριστική ήττα στις τοπικές εκλογές.

Μέχρι ώρας, η τουρκική λίρα έχει την καλύτερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών αυτό το τρίμηνο, ενώ πτωτικά κινούνται και οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων. Η λίρα κινείται στην ισοτιμία του ένα προς 5,53 έναντι του δολαρίου, ενισχυμένη κατά 10% σε σχέση με το 6,19 στις αρχές Μαΐου, όταν η Goldman Sachs, η Societe Generale και άλλοι προέβλεπαν νέα πτώση στα 1 προς 6,60, ακόμα και τα 1 προς 7 έως το τέλος της χρονιάς.

Πλέον, οι προοπτικές του τουρκικού νομίσματος εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από το πώς θα κινηθούν οι επενδυτές και αν θα συνεχίσουν να αγνοούν τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και άρα θα συνεχίσουν να επενδύουν σε ομόλογα που αποφέρουν ισχυρές αποδόσεις ή αν θα κατευθυνθούν στα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια», όπως παραδοσιακά κάνουν σε περιόδους κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ