Ολοκληρώθηκαν με αιχμές οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας
Οι συνομιλίες μεταξύ των Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων για το εμπόριο που αναζητούσαν τρόπους να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών διήρκησαν μετά βίας μισή ημέρα πριν ολοκληρωθούν σήμερα με μια κοφτή απάντηση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στην προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Ντοναλντ Τραμπ να μην χρονοτριβούν.
Καθώς ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν προσγειώθηκαν χθες στη Σανγκάη, ο Τραμπ κατηγόρησε το Πεκίνο μέσω Twitter ότι χρονοτριβεί και προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει χειρότερη έκβαση για την Κίνα εάν συνεχίσει να καθυστερεί.
Οι συναντήσεις αυτής της εβδομάδας, οι πρώτες εμπορικές συνομιλίες διά ζώσης ύστερα από την ανακωχή στο πλαίσιο της G20 τον περασμένο μήνα, περιελάμβαναν ένα δείπνο εργασίας χθες στο ιστορικό ξενοδοχείο της Σανγκάης Fairmont Peace και μισή ημέρα διαπραγματεύσεων σήμερα. Καμία από τις δύο ομάδες δεν έκανε άμεσα κάποια σχόλια δημοσίως.
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, που είναι επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, αποχαιρέτισε τον Λαϊτχάιζερ, τον Μνούτσιν και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους καθώς η αυτοκινητοπομπή τους αποχώρησε από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν ύστερα από μία οικογενειακή φωτογραφία, που τραβήχτηκε γύρω στις 1:45 μ.μ, τοπική ώρα (08.45 ώρα Ελλάδας), λίγο νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Οι συνομιλίες της Σανγκάης αναμένονταν να επικεντρωθούν σε κινήσεις «καλής θέλησης», όπως οι κινεζικές δεσμεύσεις για την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων και τα βήματα από την πλευρά των ΗΠΑ να χαλαρώσουν κάποιες κυρώσεις στην κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei Technologies, όπως είπε νωρίτερα στο Reuters πρόσωπο με γνώση των συνομιλιών.
Την ώρα που ξεκινούσαν χθες οι συνομιλίες, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι η Κίνα φάνηκε να υπαναχωρεί από τη δέσμευσή της να αγοράσει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα και προειδοποίησε ότι η εάν η Κίνα καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις με την ελπίδα ότι ο ίδιος δεν θα επανεκλεγεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, το αποτέλεσμα θα είναι δυσχερέστερο για την Κίνα.
«Το πρόβλημα με το ότι περιμένουν… είναι πως εάν και όταν κερδίσω, η συμφωνία που θα λάβουν θα είναι πολύ σκληρότερη από αυτό που διαπραγματεύονται τώρα… ή και καμία συμφωνία», ανέφερε ο Τραμπ στην ανάρτησή του στο Twitter.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσούνγινγκ, ερωτηθείσα για αυτά τα tweets, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις νεότερες εξελίξεις στις συνομιλίες αλλά ότι είναι σαφές πως είναι οι ΗΠΑ που συνεχίζουν αυτές τις απότομες αλλαγές. «Πιστεύω ότι δεν έχει κανένα νόημα για τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή να επιδίδονται σε μια εκστρατεία μεγάλης πίεσης. Είναι άσκοπο να λες σε άλλους να πάρουν φάρμακα όταν εσύ είσαι ο ασθενής», δήλωσε η Χούα σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Χου Σιτζίν, διευθυντής σύνταξης στην κινεζική κρατικά ελεγχόμενη ταμπλόιντ Global Times, έγραψε στο Twitter ότι στις διαπραγματεύσεις υπήρξε «αποτελεσματική και εποικοδομητική» ανταλλαγή απόψεων.
«Οι δύο πλευρές συζήτησαν την αύξηση των αγορών αμερικανικών γεωργικών προϊόντων και η αμερικανική πλευρά συμφώνησε να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες γι’ αυτό. Θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες και στο μέλλον», ανέφερε ο Χου, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Νωρίτερα, η Global Times ανέφερε ότι εάν η Ουάσινγκτον συνεχίζει να έχει την ψευδαίσθηση ότι με κάποιο τρόπο το Πεκίνο θα υποχωρήσει και θα συμβιβαστεί σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία, «τότε η περίπτωση μη συμφωνίας είναι μια χαρά».