Ενεργειακό σκάνδαλο στη Παραγουάη οδηγεί σε πολιτική κρίση
Ο υπουργός Εξωτερικών της Παραγουάης και άλλοι τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι παραιτήθηκαν, εν μέσω του σάλου που προκάλεσε την τελευταία εβδομάδα η αποκάλυψη των όρων διμερούς ενεργειακής συμφωνίας με τη Βραζιλία, η οποία, καταγγέλλουν επικριτές της, θέτει υπό αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία της χώρας.
Ο πρόεδρος Μάριο Άμπντο Μπενίτες «αποδέχθηκε» τις παραιτήσεις του Λουίς Καστιλιόνι, του υπουργού Εξωτερικών· του Χοσέ Αλδερέτε, του διευθυντή του παραγουανού βραχίονα της εταιρείας διαχείρισης του υδροηλεκτρικού φράγματος Itaipú· του Αλσίδες Χιμένες, του νεοδιορισμένου επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού της Παραγουάης, ή ANDE· και του Ούγο Σαγιέρ, του πρεσβευτή της Παραγουάης στη Βραζιλία, κατά ρεπορτάζ της εφημερίδας La Nación.
Αυτά τα τέσσερα πρόσωπα χαρακτηρίστηκαν υπεύθυνα για την επίμαχη συμφωνία με τη Βραζιλία, που ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αγορά ενέργειας από τον υδροηλεκτρικό σταθμό Ιταϊπού, κοινό μεγάλο έργο των δύο λατινοαμερικάνικων κρατών, ως το 2022.
Ο προηγούμενος επικεφαλής της ANDE, ο Πέδρο Φερέιρα, στενός συνεργάτης του δεξιού προέδρου της Παραγουάης, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα αρνούμενος να υπογράψει τη συμφωνία, αποκαλύπτοντας ότι θα στοίχιζε στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον.
Ο Καστιλιόνι διαβεβαίωσε προχθές Κυριακή πως θα ζητούσε από την Μπραζίλια να ακυρωθεί η συμφωνία, η οποία — κατά υπολογισμούς άλλων πηγών — ενδέχεται να σημάνει για την Ασουνσιόν ως και 250 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον κόστη για την αγορά ενέργειας.
Η συμφωνία υπεγράφη την 24η Μαΐου, αλλά οι όροι της δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Κατά το ρεπορτάζ της Νασιόν, η Ασουνσιόν επιδιώκει πλέον το ζήτημα της αγοράς ενέργειας από την κοινοπραξία που διαχειρίζεται το Ιταϊπού — ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα στον κόσμο — να εξεταστεί από τεχνοκράτες, όχι να διευθετηθεί μέσω διπλωματικών διαύλων.
Το σκάνδαλο που προκάλεσε η συμφωνία χαρακτηρίζεται πλήγμα για τον πρόεδρο Άμπντο, που επιδιώκει να εδραιώσει πιο στενές σχέσεις με τη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, και την κυβέρνησή της υπό τον Ζαΐχ Μπολσονάρου.
«Ο πρόεδρος μόλις παρέλαβε τις παραιτήσεις (...). Πήρε την απόφαση να αποδεχθεί αυτές τις παραιτήσεις και εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσει ποιοι θα αντικαταστήσουν» τους τέσσερις αξιωματούχους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παραγουάης, ο Ερνάν Χούτεμαν, απευθυνόμενος σε διαπιστευμένους συντάκτες.
Η αντιπολίτευση στάθηκε ιδίως στην υπονόμευση, κατ’ αυτήν, της παραγουανής εθνικής κυριαρχίας. Το Κογκρέσο απαίτησε χθες λεπτομερείς εξηγήσεις από την κυβέρνηση, ενώ εργαζόμενοι της ANDE διαδήλωναν έξω από το κτίριο κρατώντας πανό και πλακάτ στα οποία είχαν γράψει συνθήματα όπως «δεν θα υπάρξει ειρήνη όσο παραβιάζουν το Σύνταγμα».