Η Μαύρη Τετάρτη της  Βρετανίας

Φωτο: AP Images

Ένας από τους κορυφαίους επενδυτές στο City του Λονδίνου είπε ότι η κατάσταση που βιώνει σήμερα η Βρετανία με το Brexit του θυμίζει τις ημέρες που οδήγησαν στη Μεγάλη Τετάρτη της οικονομίας το 1992, τότε που το Λονδίνο δεν κατάφερε, λόγω της πτώσης της στερλίνας, να κρατήσει το νόμισμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, τον European Exchange Rate Mechanism.

Η όποια συμφωνία για Brexit -ή η έλλειψη συμφωνίας- θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην οικονομία της χώρας. Αξίζει να δούμε τι έχουν πει επενδυτές στο City για το Brexit.

Ο Miles Celic, της TheCityUK, καλεί την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη συμφωνία αποχώρησης και το πλαίσιό της, που είναι σημαντικό για τη Βρετανία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε η χώρα να προχωρήσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Ο Mike Amey, της Pimco, εκτιμά ότι αν ξεπεραστούν τα πολιτικά προβλήματα, οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων θα κινηθούν ανοδικά, ενώ οι επενδυτές θα αναζητήσουν «ασφαλή καταφύγια». Εν μέσω ανόδου των μισθών, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων – κατά πάσα πιθανότητα δύο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η κίνηση αυτή θα στηρίξει τη στερλίνα στις διεθνείς αγορές, αλλά αυτό που σίγουρα θα βοηθήσει θα είναι να υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εμπορική τους σχέση.

Ο John McFarlane, της Barclays και του TheCityUK, τόνισε ότι «είναι σημαντικό για τις οικονομικές υπηρεσίες και τα σχετικά επαγγέλματα να έχουν βοήθεια, λόγω της σημασίας που έχει ο συγκεκριμένος τομέας. Η όποια συμφωνία αποτελεί πρόοδο και αντιπροσωπεύει μία εφικτή λύση».

Ο Simon Lewis, CEO του εμπορικού τμήματος της Association of Financial Markets in Europe, εκτιμά ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι ένα σημαντικό βήμα και προσθέτει ότι απαιτείται να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό ώστε να υπάρξει σταθερότητα.

Η Karen Ward της JPMorgan Asset Management εκτιμά ότι μόλις υιοθετηθεί η συμφωνία, η στερλίνα θα κάνει ανοδικό ράλι, κάτι που ίσως επηρεάσει το δείκτη, FTSE 100, οι διακυμάνσεις του οποίου βασίζονται στα κέρδη των εταιρειών. Εκτιμά, επίσης, ότι σε επίπεδο επενδύσεων, οι εταιρείες θα ανακουφιστούν, ενώ η άνοδος της στερλίνας θα πιέσει τον πληθωρισμό και θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθών, κάτι που θα δώσει ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες. Προσθέτει δε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε ενδεχομένως δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ο Chris Cummings της Investment Association εκτιμά ότι η συμφωνία είναι ανακουφιστική για τους επενδυτές και τις εταιρείες, ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο πολιτικό πεδίο ώστε να φανεί και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Η Catherine McGuinness της Square Mile στο City τονίζει ότι η μη-συμφωνία δε συμφέρει κανένακαι ότι οι πολιτικοί και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να φτιαχτεί το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

Ο Paul O’Connor της Janus Henderson τονίζει ότι τα πισωγυρίσματα των δύο τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε νέες εκπλήξεις, πισωγυρίσματα και έντονες διακυμάνσεις της αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ