Τι αλλάζει στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκης Ένωσης

NEWSROOM
Τι αλλάζει στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκης Ένωσης
Φώτο: Shutterstock

Την πρότασή της για τo πλαίσιο διακυβέρνησης του δημοσιονομικού μέσου σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας, δηλαδή του μελλοντικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουνίου 2019. Το εν λόγω μέσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα βοηθήσει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και άλλα συμμετέχοντα κράτη μέλη να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών τους και της ευρωζώνης με τη στήριξη στοχευμένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Βάσει της σημερινής πρότασης, το Συμβούλιο, κατόπιν συζητήσεων στο πλαίσιο του Eurogroup, θα καθορίζει κάθε χρόνο στρατηγικές κατευθύνσεις για μεταρρυθμίσεις και επενδυτικές προτεραιότητες στο σύνολο της ευρωζώνης. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα εκδίδει επίσης σύσταση με ειδική ανά χώρα καθοδήγηση που θα απευθύνεται σε κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που θα στηριχθούν στο πλαίσιο του μέσου.

Και τα δύο στάδια θα είναι πλήρως ενσωματωμένα, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της Επιτροπής, και συνεπή με τα μέτρα και την καθοδήγηση που προβλέπονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η εφαρμογή του μέσου θα ευθυγραμμιστεί με το χρονοδιάγραμμα του Εξαμήνου. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα παρέχει σχετικές συνέργειες με άλλες επενδυτικές πολιτικές, όπως τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» και το πρόγραμμα InvestEU.

«Η στήριξη συνεκτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων θα συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και στη βελτίωση της σύγκλισης, με τελικό στόχο μια πιο ευημερούσα και ισχυρότερη Ευρώπη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, επισημαίνοντας ότι «όλα τα στοιχεία βρίσκονται στο τραπέζι για μια επιτυχή και έγκαιρη συμφωνία από τους συννομοθέτες της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ, υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα παρέχει στο μέλλον χρηματοδοτική στήριξη σε συνδυασμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που προτείνονται από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης».

Το δημοσιονομικό μέσο προβλέπεται να αποτελέσει μέρος του προϋπολογισμού της Ένωσης και το μέγεθός του θα καθοριστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Όπως ορίζεται στους όρους λειτουργίας, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα υποβάλλουν, σε εθελοντική βάση, δεόντως αιτιολογημένες και συνεκτικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και δέσμες επενδύσεων, οι οποίες θα αξιολογούνται από την Επιτροπή βάσει διαφανών κριτηρίων. Η χρηματοδοτική στήριξη θα διατίθεται σε δόσεις, υπό τον όρο της επίτευξης των συμφωνηθέντων οροσήμων. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που συνέρχονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου, του Eurogroup και της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης θα παρέχουν στρατηγικές κατευθύνσεις και καθοδήγηση στο πλαίσιο της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ