Εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Βιετνάμ

NEWSROOM
Εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Βιετνάμ
Φώτο: Shutterstock

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κομμουνιστικό Βιετνάμ υπέγραψαν στο Ανόι μια εμπορική συμφωνία, αναμενόμενη επί μακρόν, η οποία θα επιτρέψει την κατάργηση κατά 99% των τελωνειακών δασμών σε αγαθά μεταξύ των δύο πλευρών --ένα βήμα που έρχεται σε αντίθεση με ένα παγκόσμιο πλαίσιο ανόδου του προστατευτισμού.

Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής χθες, Κυριακή, πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που το παγκόσμιο εμπόριο είναι σε μαρασμό λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, της ζώνης του ευρώ αλλά και του εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Η συμφωνία συνιστά "σημαντική καμπή", σχολίασε η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρεμ κατά τη διάρκεια της υπογραφής. "Είναι η πιο φιλόδοξη εμπορική συμφωνία που υπογράφει η ΕΕ με μια αναπτυσσόμενη χώρα".

Η συμφωνία περιλαμβάνει κανόνες για τις συνθήκες εργασίας, τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την πνευματική ιδιοκτησία σε αυτή τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας που είναι σε πλήρη ανάπτυξη, η οποία χρησιμεύει ως εργαστήρι παραγωγής για πολλά δυτικά εμπορικά σήματα, κυρίως στα ηλεκτρονικά είδη και στη βιοτεχνία ενδυμάτων. «Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι για το γεγονός ότι το εμπόριο της ΕΕ σε αυτή την περιοχή έχει θετικό αντίκτυπο, εξού και οι σημαντικοί όροι που έχουν περιληφθεί στη συμφωνία αυτή», δήλωσε η Επίτροπος.

Η συμφωνία με το Βιετνάμ υπογράφηκε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση μιας μεγάλης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).

Το Βιετνάμ επικύρωσε πρόσφατα τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΟΙΤ) για τη συλλογική διαπραγμάτευση. Αλλά οι Βρυξέλλες δέχθηκαν επικρίσεις γιατί δεν άσκησαν πιέσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ το αυταρχικό μονοκομματικό καθεστώς στο Ανόι πληθαίνει τις δίκες και τις βαριές καταδίκες κατά των αντιφρονούντων τα τελευταία χρόνια.

«Είναι απίστευτο ότι η ΕΕ αποφασίζει να ξεκινήσει στις σημερινές συνθήκες μια πλήρη οικονομική σύμπραξη με τον Ανόι», σχολίασε ο Φιλ Ρόμπερτσον, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ειλικρινείς συνομιλίες

«Δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη εμπορική συμφωνία μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα, αλλά ανοίγει έναν δίαυλο ειλικρινών συνομιλιών», αντέδρασε η Σεσίλια Μάλστρεμ, όταν ρωτήθηκε από το AFP μετά την υπογραφή. Η συμφωνία, της οποίας οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015, εγκρίθηκε από όλα τα κράτη μέλη, αλλά μένει να ψηφιστεί από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της στο Βιετνάμ, μια αγορά 95 και πλέον εκατομμυρίων καταναλωτών, της οποίας είναι ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους. Οι δύο πλευρές έχουν ετήσιες εμπορικές συναλλαγές ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αγαθά και 4 δισεκατομμυρίων σε υπηρεσίες, που ζημιώνει σε μεγάλο βαθμό τους Ευρωπαίους.

Το Βιετνάμ εξάγει κυρίως υφάσματα, υποδήματα και ηλεκτρονικά προϊόντα όπως τα smartphones και ανταλλακτικά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μια από τις οικονομίες με τη μεγαλύτερη δυναμική, το Βιετνάμ γνώρισε ανάπτυξη άνω του 7% το 2018, τη μεγαλύτερη την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία.

Το Βιετνάμ μετέχει στην Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που συνεδρίασαν το προπερασμένο Σαββατοκύριακο στη Μπανγκόκ, η οποία φιλοδοξεί να ολοκληρώσει πριν από το τέλος του 2019 ένα σχέδιο συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου που προωθεί το Πεκίνο, τη RCEP, που θα συνδέει 16 χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017 να αποσύρει τις ΗΠΑ από ένα ανταγωνιστικό σχέδιο Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου του Ειρηνικού (ΤΡΡ), από την οποία το Βιετνάμ προσδοκούσε πολλά, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της RCEP και της συμφωνίας με την ΕΕ, σύμφωνα με αναλυτές.

Σχολιάζοντας τη μεταφορά μονάδων παραγωγής ορισμένων αμερικανικών επιχειρήσεων από την Κίνα στο Βιετνάμ ώστε να αποφύγουν τους τελωνειακούς δασμούς, ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι το Βιετνάμ ήταν "χειρότερο" από την Κίνα στις εμπορικές συναλλαγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ