Κίνα: Να άρουν άμεσα οι ΗΠΑ τις κυρώσεις στη Huawei

NEWSROOM
Huawei
Φωτό: Shutterstock

Οι ΗΠΑ θα πρέπει αμέσως να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της κινεζικής εταιρίας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, ενώ πλησιάζει η συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών με αντικείμενο το θέμα του εμπορίου.

Η Κίνα αντιτίθεται στην κατάχρηση από την πλευρά των ΗΠΑ των ελέγχων επί των εξαγωγών και καλεί τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στο δρόμο της συνεργασίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκάο Φενγκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι είναι πιθανή μια εμπορική συμφωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αυτό το σαββατοκύριακο όταν συναντηθούν στη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των 20 (G20) στην Ιαπωνία, αλλά πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς ουσιαστικά σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές, εάν διατηρηθούν οι διαφωνίες. Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Huawei θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας συμφωνίας.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Σι σχεδιάζει να παρουσιάσει στον Τραμπ τους όρους για τον τερματισμό της εμπορικής διαμάχης, μεταξύ των οποίων η άρση της απαγόρευσης για πώληση αμερικανικής τεχνολογίας στη Huawei, επικαλούμενη Κινέζους αξιωματούχους με γνώση του σχεδίου.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Κίνα θέλει οι ΗΠΑ να άρουν όλους τους τιμωρητικούς δασμούς και να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να αναγκάσουν το Πεκίνο να υποσχεθεί ότι θα αγοράσει ακόμα περισσότερα αμερικανικά προϊόντα απ’ όσα έχει ήδη υποσχεθεί --μια επανάληψη πάγιων αιτημάτων.

Η Ουάσινγκτον έχει κατατάξει τη Huawei, τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία κατασκευής smartphones, στη ‘μαύρη λίστα’ των εξαγωγών, επικαλούμενη θέματα εθνικής ασφάλειας. Η απόφαση αυτή απαγορεύει στους Αμερικανούς προμηθευτές να πωλούν στην εταιρία χωρίς ειδική έγκριση. Η Huawei έχει αρνηθεί ότι τα προϊόντα της αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.

«Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να ακυρώσουν άμεσα τις κυρώσεις σε βάρος κινεζικών εταιριών, συμπεριλαμβανομένης της Huawei, προκειμένου να προωθήσουν την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σινοαμερικανικών σχέσεων», δήλωσε ο Γκάο, ερωτηθείς εάν αναμένεται οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μέτρα που αντιμετωπίζουν η Huawei και άλλες κινεζικές τεχνολογικές εταιρίες.

Ο Γκάο σημείωσε ότι ο Σι δήλωσε στον Τραμπ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα --μια κίνηση που ανακίνησε τις ελπίδες για μια συμφωνία-- πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τις κινεζικές εταιρίες με δίκαιο τρόπο.

Νωρίτερα τον Μάιο, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι υπαναχώρησε στις δεσμεύσεις της για μεταρρύθμιση της οικονομίας της, εξοργίζοντας το Πεκίνο και οδηγώντας τις εμπορικές συνομιλίες σε κατάρρευση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πρόσθεσε μια σειρά από κινεζικές εταιρίες και ένα κρατικό ινστιτούτο που ασχολείται με υπερυπολογιστές με στρατιωτικές εφαρμογές, στην εθνική «λίστα με τις οντότητες» που τους απαγορεύει να αγοράσουν μέρη και εξαρτήματα από τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης.

Η Κίνα θα εξετάσει την κατάταξη ξένων εταιριών σε μια λίστα που θα τις χαρακτηρίζει «αναξιόπιστες» εάν υιοθετήσουν μέτρα διάκρισης σε βάρος κινεζικών επιχειρήσεων, εάν πλήξουν τις βιομηχανίες της ή απειλήσουν την εθνική της ασφάλεια, δήλωσε ο Γκάο. Σύμφωνα με τον ίδιο, σύντομα θα γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για τη λίστα αυτή.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, ερωτηθείς για δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο επιτεύχθηκε ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ αφού ο Τραμπ συμφώνησε να αναστείλει τον επόμενο γύρο αμερικανικών δασμών σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα ύψους 300 δισεκ. δολαρίων, δήλωσε ότι η Κίνα χαιρετίζει την όποια ενέργεια βοηθά να αποκλιμακωθεί η ένταση. «Χαιρετίζουμε τις ενέργειες που βοηθούν στη διαχείριση των διαφορών και την αποτροπή κλιμάκωσης των προστριβών», δήλωσε ο Γκάο, χωρίς να απαντά ευθέως εάν αναμένεται μια συμφωνία στη σύνοδο.

Σε σημερινό της δημοσίευμα, η South China Morning Post, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν σε μια προσωρινή ανακωχή στην εμπορική τους διαμάχη. Εικασίες για την πιθανή έκβαση των συνομιλιών μεταξύ των δύο προέδρων κυκλοφόρησαν και από άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ για το εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και ο Κινέζος ομόλογός του Λιου Χε αναμενόταν να συναντηθούν πριν από τους ηγέτες τους.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ τόνισε ότι η Κίνα δεν θα τρομοκρατηθεί από τις αμερικανικές απειλές για περισσότερους δασμούς. «Ο κινεζικός λαός δεν φοβάται την πίεση και ποτέ δεν θα δεχθεί αυτού του είδους τη στρατηγική», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

ΣΧΕΤΙΚΑ