Οι χώρες της Ασίας στη μάχη κατά της μόλυνσης των ωκεανών

NEWSROOM
Οι χώρες της Ασίας στη μάχη κατά της μόλυνσης των ωκεανών
Φώτο: Shutterstock

Οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, που συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη, συμφώνησαν αυτό το Σαββατοκύριακο στη διάρκεια της συνόδου της ASEAN στην Μπανγκόκ να δεσμευθούν για να καταπολεμήσουν την μόλυνση των ωκεανών.

Πέντε χώρες της Ασίας (Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη) ευθύνονται για περισσότερο από το μισό των οκτώ τόνων πλαστικού που καταλήγει ετησίως στους ωκεανούς, σύμφωνα με έκθεση του 2017 της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ocean Conservancy.

Η ASEAN –στην οποία συμμετέχουν η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, το Βιετνάμ, το Λάος, η Μιανμάρ και η Καμπότζη—είναι το πέμπτο μεγαλύτερο οικονομικό μπλοκ παγκοσμίως, πίσω από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία. Αντιπροσωπεύει το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού, σχεδόν 650 εκατομμύρια ανθρώπους.

Χθες Σάββατο το βράδυ οι ηγέτες των χωρών αυτών υιοθέτησαν τη «Διακήρυξη της Μπανγκόκ για την καταπολέμηση της θαλάσσιας μόλυνσης στην ASEAN».

Στο κείμενο αυτό οι δέκα χώρες δεσμεύονται να «μειώσουν με σημαντικό τρόπο τα θαλάσσια απορρίμματα» που παράγονται στο έδαφός του. Όμως, όπως συχνά συμβαίνει στα κείμενα των αποφάσεων της ASEAN, δεν αναφέρεται κανένα συγκεκριμένο μέτρο.

Οι χώρες της ASEAN δεσμεύονται «να ενισχύσουν τις ενέργειες σε εθνικό επίπεδο όπως και μέσω κοινών ενεργειών (…) προκειμένου να προληφθούν και να μειωθούν σημαντικά τα θαλάσσια απορρίμματα», αναφέρει το κείμενο.

Παράλληλα «θα ενισχύσουν τις εθνικές νομοθεσίες και τους κανονισμούς, ενώ θα βελτιώσουν την περιφερειακή και διεθνή συνεργασία».

Ωστόσο στο κείμενο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα η απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης ή των εισαγωγών απορριμμάτων από το εξωτερικό, όπως είχαν ζητήσει πριν τη σύνοδο περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι οικολόγοι ακτιβιστές, που καταγγέλλουν εδώ και χρόνια την απουσία πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος και κυρίως την απουσία δεσμεύσεων από τις κυβερνήσεις της περιοχής κατά της χρήσης πλαστικών σακούλων μίας χρήσης, εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

«Αν δεν περιοριστεί η χρήση πλαστικών ειδών μίας χρήσης αυτή η “Διακήρυξη της Μπανγκόκ” δεν θα λειτουργήσει», σχολίασε η Τάρα Μπουακάμσρι της Greenpeace Ταϊλάνδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ