Εμπορικός πόλεμος για τις τηγανιτές πατάτες

Φωτογραφία: Shutterstock

Ο πόλεμος της τηγανιτής πατάτας κηρύχτηκε αυτή τη φορά ανάμεσα στη Μπογκοτά και στις Βρυξέλλες. Η αιτία; Η Κολομβία θέλει να επιβάλλει δασμούς στην εισαγωγή κατεψυγμένης τηγανιτής πατάτας από το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

«Μετά τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, ήρθε η σειρά της Κολομβίας να επιτεθεί στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες τροφίμων, οι οποίες κατηγορούνται πως εξάγουν σε χαμηλό κόστος υποσκάπτοντας την αγορά των τοπικών παραγωγών» σχολιάζει η γαλλική Figaro. Όσο για το ύψος του φόρου που σχεδιάζει να επιβάλλει η Μπογκοτά στις εισαγωγές των βελγικών, γερμανικών και ολλανδικών french fries; Είναι της τάξεως του 8%!

«Η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές τηγανιτές πατάτες» έσπευσε να διαβεβαιώσει η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας η Ε.Ε. έχει συνομιλήσει ήδη 17 φορές με τις κολομβιανές αρχές δίχως ωστόσο κανένα αποτέλεσμα. Τουλάχιστον προς το παρόν. Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες την επίσημη απόφαση της Μπογκοτά, οι Βρυξέλλες ακονίζουν τα μαχαίρια τους και ετοιμάζουν τα νομικά τους όπλα γιατί τρέμουν τον ανταγωνισμό στην αγορά της πατάτας από την McCain, τη μεγάλη πολυεθνική από τον Καναδά.

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Didier Reynders προειδοποίησε μάλιστα πως η επιβολή δασμών από την Κολομβία στις τηγανιτές πατάτες αποτελεί casus belli τη Μπογκοτά και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει το Βέλγιο ενώπιων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο πόλεμος των french fries ξεκίνησε και είναι πλέον διατλαντικός.

Παράλληλα παραμένει ζωντανή η «γαλλοβελγική διαμάχη» καθώς και οι δυο χώρες ερίζουν για την προέλευση της πατάτας. Στην πόλη Μπριζ του Βελγίου έχουν ιδρύσει μάλιστα το Friet Museum στο πλαίσιο μιας ακόμα μεγαλύτερης προσπάθειας διεκδίκησης της πατρότητας της. Ο όρος french fries -γαλλικές πατάτες- έχει καταγραφεί στη διεθνή συνείδηση μάλλον ανεξίτηλα, ήδη από τα χρόνια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όμως το Βέλγιο δεν έχει συμφιλιωθεί με την ονομασία.
Όπως δεν θα συμφιλιωθεί με τους δασμούς. Γιατί, προφανώς, η τηγανιτή πατάτα είναι χρυσός και κατ’ επέκταση το οικονομικό διακύβευμα μεγάλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ