Γιούνκερ: Δύο ιστορικά λάθη που έφεραν την ελληνική κρίση

Economista
ECONOMISTA
juncker_ecb
Ο Ζαν Κλωντ Γιούρκερ κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΕΚΤ, στην Πορτογαλία.

Στη συστηματική παραποίηση των στατιστικών στοιχείων κατά την περίοδο 2004 - 2009 από την ελληνική κυβέρνηση και στην αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών να ελέγξουν την Αθήνα απέδωσε σήμερα ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ την οξύτητα της ελληνικής κρίσης, ομολογώντας ότι ήταν και δικό του σφάλμα, ως πρόεδρος του Eurogroup, να απορρίψει τις προτάσεις της Κομισιόν για αυστηρότερο κεντρικό έλεγχο των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Πορτογαλία, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε μια αποτίμηση των μαθημάτων που πήρε η Ευρώπη από τη μεγάλη κρίση και στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, για να ασκήσει αυστηρή κριτική για την παραποίηση στατιστικών στοιχείων από τις κυβερνήσεις Καραμανλή, αλλά και για να ασκήσει αυτοκριτική, αναγνωρίζοντας ένα μεγάλο δικό του λάθος.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, η αποκάλυψη, τον Οκτώβριο του 2009, ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία ήταν παραποιημένα έφερε μεγάλη δυσπιστία έναντι της Ελλάδας και αβεβαιότητα. Όπως σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε αρχικά από 3,7% του ΑΕΠ σε 12,7% και, αργότερα, αναθεωρήθηκε εκ νέου στο επίπεδο του 15% του ΑΕΠ.

Όπως επισήμανε ο κ. Γιούνκερ, το πρόβλημα της παραποίησης στοιχείων από την Ελλάδα έγινε κατ' επανάληψη προσπάθεια να αντιμετωπισθεί, με την Κομισιόν να στέλνει περισσότερες από δέκα φορές αντιπροσωπείες στην Αθήνα για να ελέγξουν τα στατιστικά στοιχεία.

Αυτές οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα, καθώς η Κομισιόν δεν είχε τότε τη θεσμική αρμοδιότητα να ελέγχει σε βάθος τα εθνικά στατιστικά στοιχεία, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε ότι ήταν μεγάλο λάθος και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ότι δεν έκαναν δεκτές της εισηγήσεις της Κομισιόν για αυστηρότερο κεντρικό έλεγχο των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των στοιχείων. Αυτό έγινε μετά το... ελληνικό μάθημα. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ότι ήταν και δικό του λάθος η αρχική απόρριψη των σχετικών προτάσεων της Επιτροπής (την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup).

Δεν θα είχε την ίδια εξέλιξη η ελληνική κρίση, φέρνοντας την Ελλάδα στα πρόθυρα του Grexit, αν είχε αντιμετωπισθεί έγκαιρα το πρόβλημα της παραποίησης στατιστικών στοιχείων, όπως τόνισε ο κ. Γιούνκερ: «Ηταν και δική μου ευθύνη που τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της αύξησης της ισχύος και του ανεξάρτητου ρόλου της Eurostat. Αν αυτό είχε γίνει νωρίτερα, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που την βιώσαμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η λύση που βρέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Ιουλίου 2015 κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ενώ με χειρισμούς της Κομισιόν, αμέσως μετά τη συμφωνία, βρέθηκε χρηματοδοτική γέφυρα, ώστε να μην αθετήσει η Ελλάδα πληρωμές χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και βρεθεί εκτός ευρωζώνης από ατύχημα. «Η Ελλάδα είναι ακόμη στη θέση που της αξίζει και επιβεβαιώθηκε ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ