Η Γερμανία τραβάει φρένο στην εκτόξευση των ενοικίων
Η περιφερειακή κυβέρνηση της πόλης-κράτους του Βερολίνου ενέκρινε χθες το μέτρο που επιβάλλει ανώτατο όριο τιμής ενοικίου, σύμφωνα με το οποίο οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές για μία πενταετία και σε επίπεδα ανάλογα με το ύψος του βασικού ενοικίου στην εκάστοτε ζώνη.
Η κυβέρνηση συνεργασίας της γερμανικής πρωτεύουσας, υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Μίχαελ Μίλερ, τους Πράσινους και το Die Linke, υπέγραψαν ένα πακέτο μέτρων, που πιθανότατα θα τεθεί εν ισχύ από το 2020, με στόχο να παραμείνουν σταθερά τα ενοίκια για την προβλεπόμενη περίοδο, όπως ανακοίνωσε η υπεύθυνη πολεοδομικού σχεδιασμού της πρωτεύουσας, Κάτριν Λόμπσερ.
Προκειμένου να αποφευχθεί μία ραγδαία αύξηση των ενοικίων έως ότου ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων, η συμφωνία θα έχει αναδρομική ισχύ από τον επόμενο Ιούλιο. Το Βερολίνο γίνεται έτσι το πρώτο κρατίδιο που λαμβάνει απτά μέτρα για να συγκρατηθεί η καλπάζουσα άνοδος των ενοικίων και της τιμής των κατοικιών.
Το μέτρο περιλαμβάνει παροχές βοηθημάτων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, κατασκευή περισσότερων λαϊκών διαμερισμάτων και κίνητρα για να αυξηθούν οι παραχωρήσεις οικοπέδων, που θα επιτρέψει την κατασκευή 1,5 εκατ. κατοικιών. Κύριος άξονας για τα μέτρα είναι ο προϋπολογισμός των 5 δισεκ. ευρώ, που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει ανακοινώσει πως θα διαθέσει για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών.
Επίσης, ιδιαίτερη μνεία στο ίδιο σχέδιο γίνεται στο ταμείο, ύψους 2,7 δισεκ. ευρώ, για το Baukindergeld, το βοήθημα 1.200 ευρώ τον χρόνο επί μία 10ετία σε οικογένειες με τουλάχιστον ένα παιδί, ώστε να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.
Το Βερολίνο, εν σχέσει προς τα δεδομένα των άλλων γερμανικών πόλεων, είχε παραδοσιακά χαμηλά ενοίκια, όμως αφότου επανήλθε ως πρωτεύουσα της Γερμανίας, μετά την ενοποίηση των δύο χωρών το 1990, οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων πήραν την ανιούσα.
Μάλιστα κατά τα τελευταία χρόνια, οι τιμές των ενοικίων εκτοξεύθηκαν και υπολογίζεται πως μόνον στο διάστημα 2011-16 αυξήθηκαν κατά 40%, για να «τσιμπήσουν» ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, με ετήσια αύξηση της τάξης του 20%.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τον πληθυσμό της πόλης σε μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην κερδοσκοπία και την αυθαιρεσία των ιδιοκτητών ακινήτων, που σήμερα αποτελεί την πρώτιστη πηγή ανησυχίας στο Βερολίνο.
Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε μία εκστρατεία μεταξύ των κατοίκων για την απαλλοτρίωση των μεγάλων κτηματομεσιτικών ιδιοκτησιών. Η εκστρατεία συνεχίζεται ακόμη και μέσα στους πρώτους έξι μήνες έχουν συγκεντρωθεί περίπου 170.000 υπογραφές.