Μετά τον σάλο η Bayer επενδύει σε νέα ζιζανιοκτόνα
Η γερμανική εταιρεία Bayer ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί να επενδύσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια σε νέες γενιές ζιζανιοκτόνων, υποσχόμενη περισσότερη «διαφάνεια» μετά το σκάνδαλο στο οποίο έχει εμπλακεί η αμερικανική εταιρεία Monsanto την οποία έχει εξαγοράσει.
«Τα μέτρα απαντούν στον απολογισμό που κάναμε στη διάρκεια της χρονιάς μετά την εξαγορά της Monsanto», μετά τις τρεις καταδικαστικές αποφάσεις σχετικά με το ζιζανιοκτόνο της Round Up, το οποίο περιέχει γλυφοσάτη και κατηγορείται ότι προκαλεί καρκίνο.
Μετά την αγορά της Monsanto από την Bayer, πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, η μετοχή της γερμανικής εταιρείας έχει σημειώσει πτώση περίπου 40%.
Η γλυφοσάτη, ουσία η οποία έχει χαρακτηριστεί «πιθανόν καρκινογόνα» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη γεωργία και στα προϊόντα της Bayer», διαβεβαίωσε η γερμανική εταιρεία.
Ωστόσο παράλληλα η εταιρεία «θα επενδύσει τα δέκα επόμενα χρόνια πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον μεθόδους για την αντιμετώπιση των ζιζανίων» και «θέλει να μειώσει κατά 30% ώς το 2030 τις επιπτώσεις στο περιβάλλον των προϊόντων που προορίζονται για τη γεωργία».
Μετά την εξαγορά της Monsanto τον Ιούνιο του 2018 προς 63 δισεκ. ευρώ η Bayer είναι αντιμέτωπη με πολλές δίκες που σχετίζονται με το Round Up. Μέχρι στιγμής δικαστήρια στην Καλιφόρνια έχουν λάβει καταδικαστική απόφαση σε τρεις υποθέσεις που αφορούν το εν λόγω ζιζανιοκτόνο και πλέον η εταιρεία αντιμετωπίζει περισσότερες από 13.000 προσφυγές στις ΗΠΑ.
Η γερμανική εταιρεία χημικών δεσμεύθηκε επίσης για περισσότερη «διαφάνεια» στη διαδικασία ανανέωσης της άδειας της γλυφοσάτης στην ΕΕ.
Τον Δεκέμβριο του 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανανέωσε την άδεια της γλυφοσάτης στην ΕΕ για πέντε χρόνια έπειτα από συζητήσεις που διήρκησαν περισσότερα από δύο χρόνια.
Η άδεια ισχύει ώς τις 15 Δεκεμβρίου 2022 και οποιοδήποτε αίτημα ανανέωσης πρέπει να κατατεθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
«Καλούμε επιστήμονες, δημοσιογράφους και εκπροσώπους ΜΚΟ να παρακολουθήσουν ενεργά τις επιστημονικές προετοιμασίες για τη διαδικασία», τόνισε η Bayer, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πώς μπορεί να γίνει αυτό.