Μάχη γιγάντων για την επικράτηση στο 5G
Τα προβλήματα της Huawei προσπαθεί να «εκμεταλλευτεί» η Nokia για να επικρατήσει στη μάχη για το νέο ταχύτατο δίκτυο 5G έναντι του Κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα.
Η Φιλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι υπέγραψε τουλάχιστον 42 εμπορικές συμφωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο για την ανάπτυξη του νέου δικτύου. Αυτό την καθιστά ανταγωνίστρια της Huawei, η οποία έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην ανάπτυξη του δικτύου επόμενης γενιάς για την ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, το οποίο αναμένεται να αλλάξει τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε.
Όμως, η Huawei, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε πολύ δυσχερή θέση, λόγω των πυρών που δέχεται από την αμερικανική κυβέρνηση. Η Ουάσιγκτον πιέζει ταυτόχρονα και τους συμμάχους της να αποκλείσουν ή έστω να περιορίσουν την πρόσβαση της Huawei και του τεχνολογικού εξοπλισμού της από τα νέα δίκτυα 5G, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Η Κινεζική εταιρεία, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένως διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι τα προϊόντα της δημιουργούν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια των χωρών.
Η Huawei, από την πλευρά της, επιβεβαίωσε επίσης ότι έχει υπογράψει 42 συμβόλαια για δίκτυα 5G, τα 25 εκ των οποίων στην Ευρώπη, τα δέκα στη Μέση Ανατολή και άλλα έξι στην Ασία. Ωστόσο, η επιρροή της Nokia αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς, καθώς η φιλανδική επιχείρηση υπέγραφε ένα νέο συμβόλαιο κάθε βδομάδα από τον περασμένο Μάρτιο.
Στα τέλη Μαρτίου, η Huawei είχε ανακοινώσει 40 εμπορικά συμβόλαια για 5G, ενώ η Nokia είχε ανακοινώσει μόνο 30, σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι έκτοτε η Φιλανδική εταιρεία υπέγραψε άλλα 12 συμβόλαια μέσα σε δύο μήνες, ενώ η Huawei μόνο δύο.
Ειδικοί τονίζουν ότι η ανάπτυξη του τομέα 5G της Κινεζικής εταιρείας συναντά κάποιες δυσκολίες, όμως συνεχίζει να αναπτύσσεται, δεδομένου ότι την περασμένη εβδομάδα η Huawei υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Αφρικανική Ένωση για την ανάπτυξη του νέου δικτύου.
Ωστόσο, η τελευταία κίνηση της Ουάσιγκτον κατά της Huawei, η απαγόρευση σε αμερικανικές εταιρείες να πωλούν εξοπλισμό στην Κινεζική εταιρεία, ήταν καθοριστικό. Η Huawei δεν μπορεί πλέον να αγοράσει αμερικανικά προϊόντα, είτε software είτε hardware, στο πλαίσιο των νέων συμφωνιών που υπογράφει με εταιρείες για ανάπτυξη της υποδομής τους για το νέο δίκτυο.
Το αμερικανικό εμπάργκο ανάγκασε σημαντικές αμερικανικές εταιρείες να σταματήσουν να συνεργάζονται με τη Huawei και το ίδιο έκαναν και άλλες εταιρείες ασύρματου διαδικτύου στην Ιαπωνία και τη Μεγάλη Βρετανία, με αποτέλεσμα η Κινεζική εταιρεία να αναβάλει την παρουσίαση των νέων έξυπνων κινητών της. Επίσης, δέχτηκε ένα μεγάλο χτύπημα από τη SoftBank, καθώς η Ιαπωνική εταιρεία επέλεξε τη Nokia τη Σουηδική, Ericsson, για το 5G αποκλείοντας την Huawei, που είχε φτιάξει το δίκτυο, 4G.
Όπως τονίζουν αναλυτές, οι δράσεις που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ κατά της Huawei έχουν σημαντική επίδραση στις δραστηριότητες της εταιρείας, επειδή η παροχή προϊόντων για το 5G είναι παγκοσμιοποιημένη όσον αφορά τους πελάτες, την υποδομή, αλλά και τα έξυπνα τηλέφωνα, αναγκάζοντας όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά να κάνουν επιλογές και να πάρουν συγκεκριμένη θέση. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας βάζουν στον πάγο πολλές παραγγελίες για έξυπνα κινητά της Huawei.
Όπως, όλα δείχνουν, ο «πόλεμος» για το 5G έχει ακόμα πολλές μάχες…