Οι μέτοχοι του Facebook θέλουν να φύγει ο Ζούκεμπεργκ
Υπέρ της αποπομπής του Μαρκ Ζούκεμπεργκ από την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Facebook ψήφισαν οι περισσότεροι μέτοχοι της εταιρείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για τη συνεδρίαση που έγινε την περασμένη εβδομάδα.
Από τα πρακτικά της συνεδρίασης προκύπτει ότι κατά την ετήσια συνάντηση των μετόχων, το 68% εξ αυτών επιθυμούν η εταιρεία να προσλάβει έναν ανεξάρτητο Πρόεδρο. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι έφτασε το 51%, γεγονός που καταδεικνύει τις ανησυχίες των επενδυτών στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επενδυτές και οι ανεξάρτητοι μέτοχοι του Facebook ψήφισαν κατά πλειοψηφία την αποδυνάμωση του συνιδρυτή του κοινωνικού δικτύου.
Όπως τονίζουν οι επενδυτές είναι έξαλλοι με τον τρόπο που ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ χειρίστηκε μία σειρά σκανδάλων του Facebook, μεταξύ τους την εμπλοκή εξωτερικών παραγόντων στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών του 2016, αλλά και τη γιγαντιαία υποκλοπή προσωπικών δεδομένων από την Cambridge Analytica την προηγούμενη χρονιά. Πιστεύουν, λοιπόν, ότι η εταιρεία θα ωφεληθεί από έναν ανεξάρτητο Πρόεδρο που θα καλέσει το Ζούκεμπεργκ και τη διευθυντική του ομάδα να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους.
Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή του Facebook είχε καταγράψει δραματικές απώλειες πέρυσι όταν έσκασε το τεράστιο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, με την τιμή να μην έχει ακόμα ανακάμψει από το ρεκόρ των 217,5 δολαρίων που χτύπησε στις 15 Ιουλίου του 2018.
Πέραν αυτών, το 83,2% των ανεξάρτητων μετόχων επίσης υποστήριξαν την κατάργηση του διπλού καθεστώτος που διέπει τις μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού. Αυτή τη στιγμή, οι μέτοχοι που διαθέτουν μετοχές «Τάξης Α» διαθέτουν μία ψήφο ανά μετοχή, ενώ αυτοί που διαθέτουν μετοχές «Τάξης Β» διαθέτουν 10 ψήφους ανά μετοχή. Η διοίκηση και οι διευθυντές κατέχουν κατά κύριο λόγο μετοχές «Τάξης Β».
Με αυτόν τον τρόπο, ο Ζούκεμπεργκ διαθέτει πάνω από το 75% των μετοχών «Τάξης Β», με αποτέλεσμα να διαθέτει το 60% των ψήφων του Facebook. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του καταψήφισαν την πρόταση για κατάργηση του διπλού καθεστώτος των μετοχών της εταιρείας, πράγμα που σημαίνει ότι κατάφεραν να «καταπνίξουν την εξέγερση» των ανεξάρτητων επενδυτών. Με άλλα λόγια, αν ο Ζούκεμπεργκ και οι σημαντικότεροι σύμμαχοί διαφωνούν με τους μετόχους, μπορούν σε κάθε περίπτωση να περνά η δική τους άποψη.
Παρόλα αυτά, αναλυτές τονίζουν ότι η κατάσταση μέσα στην εταιρεία που διαχειρίζεται το μέσο κοινωνικής δικτύωσης με τα δισεκατομμύρια των χρηστών «μυρίζει μπαρούτι» και το μέλλον θα δείξει ποιος θα επικρατήσει.