Ο υπ. Οικονομικών της Βρετανίας προειδοποιεί για το Brexit

NEWSROOM
Ο υπ. Οικονομικών της Βρετανίας προειδοποιεί για το Brexit
AP Images

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας προειδοποίησε σήμερα τα μέλη του κόμματός του που ανταγωνίζονται για τη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομία και κάλεσε τους υποψηφίους να ρίξουν τους τόνους σε ό,τι αφορά τις ανεύθυνες δεσμεύσεις για δαπάνες.

Η αποχώρηση της Μέι επιδείνωσε την κρίση του Brexit καθώς ένας νέος ηγέτης, που αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του έως τα τέλη Ιουλίου, είναι πιθανόν να θέλει έναν πιο αποφασιστικό διαχωρισμό από το μπλοκ, ενισχύοντας τις πιθανότητες μιας αντιπαράθεσης με την ΕΕ και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο Μπόρις Τζόνσον, που σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων είναι το φαβορί για να αναλάβει τη θέση της Μέι τον Ιούλιο, έχει δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

«Χρειάζεται να βγάλουμε από το τραπέζι την προοπτική μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ στο BBC. «Μια αποχώρηση χωρίς μια συμφωνία θα ήταν μια πολύ κακή έκβαση για την οικονομία».

Τονίζοντας την άποψή του, ο Χάμοντ άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να ψηφίσει με τέτοιο τρόπο που να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση του κόμματός του εάν θεωρήσει ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος έχει απαραίτητα καταλάβει τι ρίσκο παίρνουμε, όχι μόνο με την οικονομία μας αλλά και με το μέλλον του πολύτιμου Ηνωμένου Βασιλείου μας εάν αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία», δήλωσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε προγραμματιστεί αρχικά να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου αλλά οι πολιτικοί του ακόμα παλεύουν για το πώς, το πότε ακόμα και το εάν η χώρα θα αποχωρήσει από το κλαμπ, του οποίου έγινε μέλος το 1973.

Αυτή η πολιτική αποτυχία προκάλεσε τον περασμένο μήνα την κατάρρευση της παραγωγής αυτοκινήτων καθώς τα εργοστάσια έκλεισαν αναμένοντας ένα Brexit που ποτέ δεν ήρθε, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η μη επίτευξη συμφωνίας θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και άρα η έξοδος θα είναι απότομη. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς μεταβατική περίοδο θα είναι αντίστοιχη με το σοκ του πετρελαίου τη δεκαετία του 1970.

Η κυβέρνηση της Μέι έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα προκαλέσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία σε μια σειρά από τομείς από την εισαγωγή κρίσιμων φαρμάκων και τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Οι υποστηρικτές του Brexit παραδέχονται ότι ίσως υπάρξουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα αλλά μακροπρόθεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο θα ευημερήσει έξω από το μη δημοκρατικό και ιδιαίτερα γραφειοκρατικό, όπως το χαρακτηρίζουν, σχέδιο στο οποίο κυρίαρχο ρόλο έχει η Γερμανία.

Έντεκα συντηρητικοί βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν τη θέση της Μέι.

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για τη διαδοχή της Μέι, ο Χάμοντ παραδέχθηκε ότι οι απόψεις του για το Brexit τον έχουν κάνει μη δημοφιλή σε κάποιες πτέρυγες του κόμματος, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει στην κούρσα για να στηρίξει τα επιχειρήματά του. «Ελπίζω ότι αυτός ο αγώνας δεν θα καταλήξει σε έναν διαγωνισμό για το ποιος μπορεί να εξαγγείλει τις υψηλότερες δαπάνες ή τις μεγαλύτερες μειώσεις φόρων», δήλωσε. «Το Συντηρητικό Κόμμα έχει πολύ ισχυρή φήμη, που έχει κερδίσει με την αξία του, ότι είναι δημοσιονομικά υπεύθυνο».

Ο διάδοχος της Μέι θα δεσμεύεται από τους περισσότερους από τους περιορισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα η πρωθυπουργός να αποτύχει τρεις φορές να εξασφαλίσει τη στήριξη της Βουλής για μια συμφωνία εξόδου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών ή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για να καθοριστεί το μέλλον της χώρας.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα είναι επίσης διχασμένο για το τι θα συμβεί στην πορεία. Ο ηγέτης του Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε την Τετάρτη ότι το όποιο νέο δημοψήφισμα δεν θα είναι μια απλή επανάληψη του δημοψηφίσματος του 2016 υπέρ της παραμονής ή υπέρ της αποχώρησης.

Ο Χάμοντ δήλωσε ότι εάν μια μελλοντική κυβέρνηση που επιδιώκει να φύγει χωρίς μια συμφωνία βρεθεί αντιμέτωπη με ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή, θα ψηφίσει αυτό που θα θεωρήσει ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον. «Είμαι στο κοινοβούλιο 22 χρόνια και ούτε μία φορά δεν ψήφισα κατά της κομματικής γραμμής των Συντηρητικών, άρα δεν είναι κάτι που θα έκανα εύκολα ή με ενθουσιασμό. Αλλά είμαι πολύ ξεκάθαρος ότι το εθνικό συμφέρον επισκιάζει το κομματικό συμφέρον», δήλωσε ο Χάμοντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ