Τι ακολουθεί μετά την ανατροπή Κουρτς στην Αυστρία

NEWSROOM
Τι ακολουθεί μετά την ανατροπή Κουρτς στην Αυστρία
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς / Φώτο: Associated Press

Η ανατροπή της αυστριακής κυβέρνησης μειοψηφίας του ομοσπονδιακού καγκελάριου και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, με την αποδοχή το απόγευμα, από την πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής της πρότασης δυσπιστίας εναντίον ολόκληρης της κυβέρνησής του, δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Αυστρία.

Όπως δεν έχει προηγούμενο και ένα τόσο βραχύ διάστημα παραμονής ενός πολιτικού στην ηγεσία μιας αυστριακής κυβέρνησης, καθώς ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο καγκελάριος με τη συντομότερη θητεία μετά το 1945, μόλις 525 ημέρες, από τις 18 Δεκεμβρίου 2017, όταν ορκίστηκε καγκελάριος της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, μέχρι σήμερα.

Η πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει το μεσημέρι η αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος αντιπολίτευσης, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, στηρίχθηκε από δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το Κόμμα των Ελευθέρων (που μέχρι την περασμένη εβδομάδα συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα) και το κόμμα "Τώρα" (πρώην "Λίστα Πιλτς"), ενώ δεν υπήρξε στήριξη από το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ, το οποίο ωστόσο άσκησε έντονη κριτική στον καγκελάριο Κουρτς.

Μέχρι τον διορισμό από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν της προσωπικότητας που θα αναλάβει τη θέση του καγκελάριου, και την παρουσίαση των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου (σ.σ. των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστή η ακριβής ημερομηνία), τα μέλη της ανατραπείσας κυβέρνησης θα εξακολουθήσουν να ασκούν τα καθήκοντα τους.

Στην τρίωρη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, σφοδρή κριτική άσκησαν στον απερχόμενο πλέον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατικό, Κόμμα των Ελευθέρων, "Τώρα" και ΝΕΟΣ.

Η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ κατηγόρησε τον Σεμπάστιαν Κουρτς ότι με την πολιτική του ωθεί την Αυστρία για δεύτερη φορά σε εκλογές, διότι, όπως τόνισε η ίδια, αυτός «δεν πήρε αυτά που ήθελε». Σύμφωνα με την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, ο Κουρτς αντί να αναζητήσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση, ενόψει της κρίσης που συνταράσσει την χώρα από την προπερασμένη Παρασκευή, ο ίδιος ζητά επιτακτικά μόνον τη στήριξή της.

Η στάση του Κουρτς, ο οποίος, όπως η ίδια είπε, ποτέ δεν έχει αναζητήσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση, είναι μοναδική στην ιστορία της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας και χαρακτηρίζεται από «αήθη, αχαλίνωτη και ανεύθυνη αρπαγή εξουσίας, τόνισε η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος καγκελάριος, με σχετική χαλαρότητα και αντικρούοντας την κριτική που του ασκήθηκε τόσο από τους αρχηγούς όσο και από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι κατανοεί τις εκδικητικές τοποθετήσεις τους, με τις οποίες, όπως ανέφερε, θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Όμως, όπως ισχυρίστηκε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, δεν μπορεί να κατανοήσει το γεγονός ότι, «ως αντίδραση στις χθεσινές Ευρωεκλογές» η πρόταση δυσπιστίας εναντίον του στράφηκε στη συνέχεια εναντίον όλης της κυβέρνησής του. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε με έμφαση τις γνωστές θέσεις που είχε διατυπώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι, έπειτα από επιθυμία του Αυστριακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, σχημάτισε μία «σταθερή μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί η παραμικρή κριτική».

ΣΧΕΤΙΚΑ