Το Τελ Αβίβ μετατρέπεται στη πρωτεύουσα των startups
Τελ Αβίβ, η πόλη με τα χίλια πρόσωπα , το λιμάνι των ρουκετών ή η πιο smart city του κόσμου με τα απλησίαστα ενοίκια; Η παραθαλάσσια πόλη του Ισραήλ έχει μετεξελιχθεί σε κοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και περισσότερο πόλης έλξης δισεκατομμυριούχων εκτός φυσικά από τουριστικός προορισμός. Νέα ταλέντα και νέα κεφάλαια καταφτάνουν αδιάκοπα στη «Νέα Υόρκη της Μεσογείου» όπως έχει επανειλημμένως χαρακτηριστεί στο διεθνή τύπο.
Πως όμως ζουν οι πλούσιοι του Τελ Αβίβ σε μια από τις πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου ;
Κάτοικοι και επισκέπτες – σταθεροί και περαστικοί- υποκλίνονται στη γαστρονομική σκηνή της πόλης καθώς αρκετά εστιατόρια έχουν κερδίσει αστέρια Michelin με το Herbert Samuel d'Ottolenghi να κρατά τα σκήπτρα του πιο όμορφου ρεστοράν! Στη συνοικία Florentin, το διάσημο μπαρ Satchmo σερβίρει 70 διαφορετικούς τύπους ουίσκι ενώ το παραθαλάσσιο καρτιέ Neve Tzedek έχε γίνει απρόσιτο για όσους δεν έχουν να διαθέσουν τουλάχιστον 1.5 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά ενός διαμερίσματος!
Στη λεωφόρο Ρότσιλντ, έναν από τους πιο εμβληματικούς δρόμους της πόλης που φέρει το όνομα της γαλλικής δυναστείας , βρίσκονται συγκεντρωμένα τα πιο πολυτελή καταστήματα και ακριβά ξενοδοχεία . Σε μικρή απόσταση από τους ουρανοξύστες που αγγίζουν τον ουρανό, βρίσκονται οι πλαζ της πόλης, 13 στο σύνολο τους.
Δεδομένου πως τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότεροι σταρτάπερς εγκαθίστανται στη Λευκή πόλη για να κάνουν τον περίπατο τους ανάμεσα σε κτίρια αρχιτεκτονικής Μπάουχάουζ, οι τιμές των ενοικίων και της εστίασης έχουν εκτοξευτεί στην περιοχή. Εδώ και καιρό εξάλλου το Τελ Αβίβ έχει κατακτήσει τη δέκατη θέση στη λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου. Βασική φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι η προσέλκυση περισσότερων τεχνολογικών γιγάντων εκτός από τη Facebook και τη Google.
Από το 2014 η Ruth Bloomfield της Wall Street Journal είχε διαπιστώσει πως οι πλούσιοι του Ισραήλ γοητεύονται από την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα να το επιλέγουν ως βασικό τόπο διαμονής. Στη γοητεία του Τέλ Αβίβ δεν υποκύπτουν μονάχα οι γηγενείς αλλά και πολίτες του κόσμου όπως Ρώσος Roman Abramovich , που έχει ήδη την ισραηλινή υπηκοότητα. Σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο πλούσιους κατοίκους του Ισραήλ με περιουσία που ξεπερνά τα 11.86 δισεκατομμύρια ευρώ
Ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους που έχουν την έδρα τους στην πόλη είναι ο μεγιστάνας των ακινήτων Eyal Ofer με περιουσία ύψους 8.65 δισεκατομμυρίων ευρώ και η κληρονόμος Shari Arison, η πιο πλούσια γυναίκα του Ισραήλ με περιουσία που φτάνει τα 4.46 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τους Times of Israel περισσότεροι από τους μισούς δισεκατομμυριούχους της χώρας είναι ήδη κάτοικοι του Τελ Αβίβ.
Οι εντάσεις που υπάρχουν στην περιοχή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν έχουν εμποδίσει συνεπώς το Τελ Αβίβ να κατακτήσει τον τίτλο της πλέον avant garde πόλης που ισορροπεί ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή. Αυτό δεν σημαίνει πως οι κάτοικοι- πλούσιοι ή φτωχοί- μπορούν να αποβάλλουν από το νου τους το φόβο. Να υπενθυμίσουμε πως το Ισραήλ έχει καταγραφεί ως το πιο « φοβικό κράτος» της υφηλίου με hi tech προστασία καθώς κάμερες καταγράφουν τα πάντα , τα δεδομένα αποστέλλονται με ταχύτητα φωτός σε εξειδικευμένο προσωπικό και το «τείχος ασφαλείας» ορθώνεται σε όλη την ισραηλινή επικράτεια.
Πριν από λίγο καιρό το ιταλικό περιοδικό Panorama είχε επανασυστήσει το Ισραήλ στην διεθνή κοινή γνώμη με τον εξής τρόπο «Μια χώρα σε κατάσταση εντατικών μαθημάτων αυτοάμυνας». Στο σχετικό ρεπορτάζ αποκαλυπτόταν ο τρόπος με τον οποίο εφαρμοζόταν η συνταγή ασφαλείας της συμφιλίωσης της καθημερινής ζωής με τα υψηλά μέτρα ασφαλείας… Με άλλα λόγια; Η έξυπνη πόλη των σταρτάπερς και των δισεκατομμυριούχων πάσχει από φοβίες. Η ζωή λοιπόν στο Τελ Αβίβ εκτός από κοσμοπολίτικη και hi tech δεν μπορεί παρά να είναι και φοβική…