Γιατί η Τουρκία εισάγει πλαστικά σκουπίδια από την Γερμανία
Η Τουρκία τριπλασίασε σχεδόν τα πλαστικά σκουπίδια που εισήγαγε από την Γερμανία το 2018, καθώς δεν διαθέτει πρώτες ύλες για την παραγωγή προϊόντων από παράγωγα του πετρελαίου. Μια φθηνή επένδυση με αρκετά σημαντικά κέρδη που δημιουργεί όμως παράλληλα ένα περιβαλλοντικό εφιάλτη.
Η Τουρκία την περασμένη χρονιά εισήγαγε 50.000 τόνους γερμανικών πλαστικών σκουπιδιών εξαιτίας της Κίνας που περιόρισε σημαντικά τις εισαγωγές απορριμμάτων, που δεν έχουν υποστεί διαλογή.
Ποιο είναι όμως το κέρδος της Τουρκίας από την εισαγωγή πλαστικών σκουπιδιών από τη Γερμανία;
Ο Σερχάν Μάντεν από τον τουρκικό Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανακύκλωσης εξηγεί στη Deutsche Welle: «Η Τουρκία δεν διαθέτει πρώτες ύλες για την παραγωγή προϊόντων από παράγωγα του πετρελαίου. Κατά συνέπεια εισάγει με μεγάλο κόστος την πρώτη ύλη από το εξωτερικό. Για τη χώρα μας η εισαγωγή πρώτης ύλης και η επεξεργασία της αποτελεί ευκαιρία».
Χώρες που εξάγουν πλαστικά απορρίμματα, όπως η Γερμανία, δεν λαμβάνουν χρήματα για την πρώτη ύλη. Τα έξοδα μεταφοράς όμως επιβαρύνουν στην προκειμένη περίπτωση την Τουρκία. Ο Σερχάν Μάντεν τονίζει βέβαια ότι η εισαγωγή σκουπιδιών που δεν έχουν περάσει διαδικασία διαλογής απαγορεύεται αυστηρά στη χώρα. Ούτως ή άλλως για την επανεπεξεργασία το ιδανικό είναι τα απορρίμματα να φθάνουν διαχωρισμένα, όπως χαρτί ή πλαστικά μπουκάλια.
Υπάρχουν ωστόσο φόβοι ότι τα πλαστικά απορρίμματα που δεν επανεπεξεργάζονται καταλήγουν κάποια στιγμή στη θάλασσα. Συμβάλλουν τα εισαγόμενα πλαστικά σκουπίδια στην ρύπανση της Μεσογείου;
Η Ντένις Μπαϊράμ επικεφαλής του τμήματος για την προστασία της Μεσογείου στην περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace με δηλώσεις της στη Deutche Welle δεν μπορεί να το αποκλείσει: «Σειρά μελετών δείχνουν ότι η Τουρκία ανήκει στις χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο τη Μεσόγειο. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι η εισαγωγή απορριμμάτων συμβάλλει στη ρύπανση των θαλασσών, μιας και δεν υπάρχουν σχετικές έρευνες. Η αυξημένη ρύπανση με πλαστικά στη Μεσόγειο ωστόσο αποτελεί γεγονός», καταλήγει η Ντένις Μπαϊράμ.