Game of Thrones για τη θέση του Μάριο Ντράγκι
Λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του προέδρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον προσεχή, Οκτώβριο, δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για το ποιος θα λάβει το χρίσμα ως επόμενος πρόεδρος. Η «μάχη» για τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ παραμένει σε εξέλιξη και σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές είναι η πιο ανοιχτή «μάχη» που έχει πραγματοποιηθεί για το αξίωμα από τότε που δημιουργήθηκε ο θεσμός.
Πριν από οκτώ χρόνια, αυτό το μήνα, ο Μάριο Ντράγκι διορίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στην ΕΚΤ από τη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας. Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί μεταξύ των υποψηφίων για την αντικατάσταση του Μάριο Ντράγκι, του οποίου η θητεία λήγει στα τέλη Οκτωβρίου – ούτε χρονοδιάγραμμα για την επιλογή του.
Αυτό συμβαίνει επειδή η επιλογή του κεντρικού Τραπεζίτη συμπίπτει με την επιλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και επειδή υπάρχει έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των χωρών.
Η μάχη έως τώρα εξελίσσεται ως εξής: πέρυσι, ο επικεφαλής της Μπούντεσταγκ, Γενς Βάντμαν, έθεσε την υποψηφιότητα – που είναι πολύ αμφιλεγόμενη. Ο Βάιντμαν σίγουρα διαθέτει όλα τα τυπικά προσόντα, όμως είναι αντίθετος με όλα τα έκτακτα μέτρα που έλαβε ο Ντράγκι κατά την περίοδο της κρίσης για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης.
Και σίγουρα διαθέτει και ένα μεγάλο «αντίπαλο», την ίδια τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποίο προωθεί το Μάνφρεντ Βέμπερ στην ηγεσία της Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πρακτικά αδύνατο να αναλάβει δεύτερο καίριο πόστο ένας επίσης Γερμανός.
Στην υποψηφιότητα του Βάιντμαν, λοιπόν, υπάρχει άλλο ένα εμπόδιο, που στην πραγματικότητα είναι τριπλό: η υποψηφιότητα τριών Γάλλων, παρά το γεγονός ότι υπήρξε Γάλλος Πρόεδρος της ΕΚΤ παλαιότερα, ο Ζαν – Κλωντ Τρισέ. Πρώτη και καλύτερη, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία όμως έχει διαψεύσει τη σχετική φημολογία. Στην καλύτερη θέση βρίσκεται ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλεερουά ντε Γκαλώ, ο οποίος θα μπορούσε να κερδίσει τη στήριξη του Εμανουέλ Μακρόν, αν επιθυμεί τη θέση. Και φυσικά υπάρχει και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και αγαπητός στους οικονομικούς κύκλους.
Σε περίπτωση όμως που χρειαστεί συμβιβασμός μεταξύ του Παρισιού και του Βερολίνου, μία καλή επιλογή είναι η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλανδίας που έχει δηλώσει το παρόν. Οι εκλογές στη χώρα περιέπλεξαν τα πράγματα και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν ο υποψήφιος της Φιλανδίας θα είναι ο Έρκι Λικάνεν ή ο Όλι Ρεν.
Για να επανέλθουμε στο Βάιντμαν, γεγονός είναι επίσης ότι ενδεχόμενη επικράτηση του Βέμπερ δε σημαίνει αυτόματα αποκλεισμό του Βάιντμαν. Σε αυτό το ενδεχόμενο έχει αντιδράσει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, όμως η θέση του Προέδρου Μακρόν δεν είναι ακόμα γνωστή.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ θα μείνει κενή μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο, που θα πρέπει να αναλάβει ο επόμενος Πρόεδρος. Υποτιμημένες επίσης είναι ενδεχόμενες υποψηφιότητες γυναικών, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη διαθέτει εξαιρετικές γυναίκες τραπεζίτες και οικονομολόγους.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε μία δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς: «Μην πιστεύετε πολύ αυτά που διαβάζετε». Οι φήμες δεν αντανακλούν την πραγματικότητα…