Γιατί η Huawei έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον
Η σχέση της Huawei με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τρικυμιώδης εδώ και μία δεκαετία, ωστόσο πριν από μία εβδομάδα η κόντρα έφτασε στο αποκορύφωμά της, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με τον κινεζικό κολοσσό. Και παρότι οι ΗΠΑ υποψιάζονται εδώ και καιρό ότι η Huawei εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις γι’ αυτό.
Όμως, γιατί οι ΗΠΑ και η Huawei έφτασαν σε αυτό το σημείο:
- Η πρώτη αιτία είναι ο «εμπορικός πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας, ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι ο Κινεζικός γίγαντας είναι ένα εξαιρετικό «διπλωματικό χαρτί» για τις ΗΠΑ: πρόκειται για μία κολοσσιαία εταιρεία με τη φιλοδοξία να γίνει η Νο1 κατασκευάστρια έξυπνων τηλεφώνων στον πλανήτη. Ταυτόχρονα, έχει βάλει πλώρη για να είναι μέσα στις ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως που θα παρέχουν εξοπλισμό για το νέο δίκτυο 5G, στο οποίο θα γίνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων.
- Η δεύτερη αιτία είναι οι σχέσεις της Huawei με την Κινεζική κυβέρνηση. Το 2012, η αρμόδια αμερικανική επιτροπή δημοσίευσε μία έκθεση μετά από έρευνα ενός έτους, από την οποία προέκυψε ότι η Huawei αποτελεί απειλή ασφαλείας για τις ΗΠΑ. Τόνιζε, μάλιστα, ότι η Huawei και η ΖΤΕ δρουν με εντολές της Κινεζικής κυβέρνησης, οπότε και δε θα πρέπει να λειτουργούν στις ΗΠΑ και, συγκεκριμένα, στις υποδομές που ελέγχουν το ευαίσθητο ασύρματο δίκτυο της χώρας. Η Huawei αρνείται τις κατηγορίες, όμως η Ουάσιγκτον υποπτεύεται εδώ και καιρό ότι ο τεχνολογικός κολοσσός εμπλέκεται σε δραστηριότητες κατασκοπείας.
- Η τρίτη αιτία είναι οι σχέσεις με το Ιράν. Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγόρησε στις αρχές της χρονιάς τη Huawei ότι προσπαθεί να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν. Αυτός ήταν και ο λόγος της σύλληψης της Οικονομικής Διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή, Μενγκ Γουανζού, στον Καναδά.
- Η τέταρτη αιτία είναι τα πνευματικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κάνει αγωγή στη Huawei για κλοπή εμπορικών μυστικών από την T-Mobile. Σύμφωνα με το σκεπτικό της αγωγής, η Huawei εργαζόταν για χρόνια για να κλέψει πατέντες τεχνολογίας τηλεφώνων από την T-Mobile, καθώς η Huawei πουλούσε συσκευές στην αμερικανική εταιρεία, οπότε και είχε πρόσβαση για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, που ονομάζεται «Tappy». Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει επίσης ότι η διοίκηση της Huawei υποσχόταν μπόνους σε υπαλλήλους που θα κατάφερναν να κλέψουν εμπιστευτικές πληροφορίες από ανταγωνιστές. Πάντως, η Κινεζική εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες.
- Η πέμπτη και σημαντικότερη αιτία είναι η μάχη για την μελλοντική τεχνολογία. Η τεχνολογία της Huawei είναι ουσιώδης για το μέλλον του 5G, στο οποίο οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς να κυριαρχήσουν. Όμως, ο Κινεζικός κολοσσός κυριαρχεί στο 5G παρέχοντας την απαραίτητη τεχνολογία, αλλά και την υποστήριξη, για τα συγκεκριμένα δίκτυα. Οι μόνοι ανταγωνιστές της είναι η Nokia και η Ericsson, όμως η Huawei είναι πολύ μεγαλύτερη εταιρεία, ικανή να παράσχει ταχύτερη και φθηνότερη τεχνολογία. Οι ΗΠΑ προς το παρόν αποφεύγουν τη Huawei στο συγκεκριμένο τομέα, όμως συνεχίζει να κυριαρχεί στις αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ, ενώ έχει εισχωρήσει σημαντικά στην Ευρώπη, στην Ασία, καθώς και σε άλλες περιοχές.
ΣΧΕΤΙΚΑ