Οι εταιρείες του Τραμπ βούλιαζαν, ο ίδιος ζούσε σαν μεγιστάνας

AP Images

Το 1992 ο κατασκευαστής Ντόναλντ Τραμπ ζούσε σε ένα πολυτελές διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, μετακινούνταν με λιμουζίνα και διέθετε ακόμα και σωματοφύλακες. Εκείνη τη χρονιά, δήλωσε στην εφορία απώλειες 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την ημέρα που οι New York Times αποκάλυψαν τις φορολογικές δηλώσεις δέκα ετών του Πλανητάρχη, όλοι αναρωτιούνται πώς είχε τη δυνατότητα να ζει ως μεγιστάνας, ενώ ταυτόχρονα δήλωνε κολοσσιαίες απώλειες. Ο ίδιος ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι απώλειες ήταν μόνο στα χαρτιά, όμως ειδικοί σε θέματα φορολογίας απαντούν ότι για να καταγράφουν τόσο υψηλές ζημίες, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες του Τραμπ αιμορραγούσαν για χρόνια…

Για να φτάσει σε ζημίες ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ο Τραμπ έχανε πραγματικά χρήματα. Και για να συνεχίσει να ζει με τον τρόπο που ζούσε, τότε υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε έχανε τα χρήματα κάποιου άλλου, είτε έπαιρνε ενέσεις ρευστότητας από μία άλλη πηγή.

Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που αποκάλυψαν οι New York Times, ο Τραμπ είχε ζημίες κάθε χρόνο από το 1985 έως το 1994 και οι εταιρείες του απώλεσαν πάνω από 1,17 δισ. δολάρια εκείνη την περίοδο. Ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πολλά καζίνο του Τραμπ κήρυξαν πτώχευση.

Ο δικηγόρος του Προέδρου των ΗΠΑ δεν απάντησε στις κλήσεις των δημοσιογράφων για κάποιο σχόλιο, ενώ ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο twitter ότι εκείνη την εποχή οι κτηματομεσίτες κατέφευγαν σε μια πρακτική υποτίμησης, όσον το δυνατόν περισσότερο, του ενεργητικού τους, ώστε να παρουσιάζουν απώλειες και να μην πληρώνουν φόρους.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, ο Τραμπ, όπως και οι περισσότεροι κατασκευαστές, χρησιμοποιεί συμμετοχές σε διάφορες εταιρείες, οι οποίες δεν πληρώνουν εταιρικό φόρο. Αντιθέτως, τα κέρδη τους μεταφέρονται στην προσωπική δήλωση του ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση απωλειών, ο ιδιοκτήτης ουσιαστικά λαμβάνει έκπτωση από κέρδη που έχει από άλλες δραστηριότητες.

Οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική ώστε να μειώσουν – στα χαρτιά – τα κέρδη τους και να πληρώσουν χαμηλότερους φόρους. Έτσι, όσο περισσότερα χρέη έχει ο κατασκευαστής, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση φόρου από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Όπως χαρακτηριστικά λέει λογιστής στο Bloomberg, «αν ξαναγεννιόμουν, θα γινόμουν κατασκευαστής».

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού πρακτορείου και των ειδικών, οι εκπτώσεις φόρου δεν είναι ούτε σε αυτή την περίπτωση αρκετές για να δικαιολογήσουν τις ζημίες του Τραμπ. Οι απώλειές του προέρχονται από τις βασικές εργασίες του, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες του θα έπρεπε να χρωστάνε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τα χρέη του για να πάρει αυτές τις εκπτώσεις.

Όπως εκτιμούν, οι ζημιές των εταιρειών του Πλανητάρχη τις δεκαετίες του 1980 και 1990 ήταν τόσο σημαντικές που δείχνουν ότι χρησιμοποίησε κάποιους τρόπους που κινούνται στα όρια της νομιμότητας για να διαγράψει χρέη. Όπως όλα δείχνουν, εν τέλει, οι πιστωτές του ζημίωσαν για να βγει ο ίδιος κερδισμένος και να ζει ως μεγιστάνας, παρά την αποτυχία των επιχειρήσεων του.

ΣΧΕΤΙΚΑ