Δεν καταργεί τα κέρματα της μίας και δύο πενών η Βρετανία
Η Βρετανία θα διατηρήσει σε κυκλοφορία τα κέρματα μίας και δύο πενών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ένα χρόνο αφού είχε δηλώσει ότι είναι παρωχημένα και συχνά καταλήγουν σε γυάλινα βαζάκια ή ακόμα και στο κάδο απορριμμάτων.
Τα μετρητά έχουν γίνει πολιτικό ζήτημα αφού οι βρετανικές τράπεζες έκλεισαν χιλιάδες καταστήματα, πλήττοντας τις αγροτικές κοινότητες. Το υπουργείο εκτιμά ότι 2,2 εκατ. άνθρωποι στη Βρετανία εξαρτώνται από τα μετρητά διότι δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό ή για άλλους λόγους.
Οι χρεωστικές κάρτες ξεπέρασαν τα μετρητά για πρώτη φορά το 2017 ως η πιο συχνή μέθοδος πληρωμής στη Βρετανία και κάποια καταστήματα δεν δέχονται πλέον μετρητά ως τρόπο πληρωμής.
«Η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει τις τραπεζικές συναλλαγές για εκατομμύρια ανθρώπους, καθιστώντας ευκολότερη και ταχύτερη τη διενέργεια χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την πληρωμή υπηρεσιών», ανέφερε ο Χάμοντ σε ανακοίνωση. «Είναι όμως επίσης σαφές ότι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να βασίζονται στα μετρητά και θέλω οι πολίτες να έχουν την επιλογή του πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους».
Το χαρτονόμισμα των 50 λιρών (65 δολ.) που σύμφωνα με περυσινή διαβούλευση του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται εργαλείο για ξέπλυμα χρήματος, επίσης θα παραμείνει σε κυκλοφορία.
Το υπουργείο βρέθηκε αντιμέτωπο με έντονες αντιδράσεις αφού άφησε να εννοηθεί ότι τα χάλκινα κέρματα της Βρετανίας που ήταν ακόμα σε κυκλοφορία θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία με το κέρμα της μισής πένας που καταργήθηκε το 1984, αν και τότε το υπουργείο είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό.
«Μια επιχείρηση που θέλει να χρεώσει 99 πένες θα έχει και πάλι την ευκαιρία να δώσει ρέστα μιας πένας στον πελάτη που πληρώνει με νόμισμα μίας λίρας», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Μάικ Τσέρι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων.